Universiteit Leiden

nl en

Publiek Experiment

Hoe diep valt een meteoriet in de bodem?

Datum
woensdag 30 maart 2022
Bezoekadres
Wordt later bekend

Onderzoek hoe een meteoriet op onze aarde valt. Werkgroep Meteoren laat het zien met hun testopstelling waarin de inslag wordt nagebootst.

Meteorieten zijn stenen uit de ruimte die heel af en toe op aarde terecht komen. Soms met desastreuze gevolgen. Gelukkig is het heel zeldzaam, in Nederland zijn er sinds 1840 maar 6 meteorieten bekend. 

Op verschillende plekken in en rond Leiden wordt vandaag gedemonstreerd hoe een val van een meteoriet er uitziet. Om te onderzoeken hoe zo’n meteoriet precies valt heeft de Werkgroep Meteoren een testopstelling ontwikkeld waarbij de inslag kan worden nagebootst en bestudeerd. Vandaag is de opstelling te zien in Leiden.

Het onderzoek is onderdeel van een landelijk experiment, samen met Universiteit Leiden, TU Delft en Naturalis waar in verschillende bodemsoorten meteorietvallen worden nagebootst, en gevolgd wordt hoe de inslagplek in de loop van de tijd verweert en verandert. 

Locaties: 
10:30 Hortus Bonaticus, onderdeel van het Singelpark, bij de hoofdingang. Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden
11:30 Oude Sterrewacht. Hoofdingang bezoekerscentrum. Sterrenwachtlaan 11, 2311 GP Leiden
16:00 BplusC Stevenshof, Trix Terwindtstraat 6, 2331 GW Leiden

Tijd: 
Je kunt de hele dag rondreizen langs de verschillende locaties. Het experiment blijft staan. Op bovengenoemde tijden, zijn we aanwezig om meer toe te lichten. 

Entree: 
Gratis. Aanmelden is niet nodig. 

Meer informatie over de werkgroep op de website. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.