Promotie
Le meilleur métier
- A.N. Gosliga
- Datum
- woensdag 15 maart 2023
- Tijd
- Bezoekadres
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Promotor(en)
- Prof.dr. R.J. Baarsen
Samenvatting
In dit proefschrift krijgt de kamerbehanger – behanger en stoffeerder – zijn rechtmatige plaats in de interieurgeschiedenis terug. Hoewel hij tot de best betaalde leveranciers behoorde op het gebied van interieurs, kwam het nog niet eerder tot een overkoepelende studie naar deze groep. Op basis van uitgebreid archiefonderzoek zijn zo’n 230 kamerbehangers gevonden, die in de periode 1680-1810 werkzaam waren in Amsterdam, Den Haag en Haarlem. Aan de hand van hun gegevens én de bestudering van een aantal casestudy’s in deze periode, zijn hun werkzaamheden nader verkend.
Klanten uit alle lagen van de bevolking wendden zich tot de kamerbehanger om zich te voorzien van een nieuw ledikant, wandbespanning, of bekleedde meubelen, of een geheel nieuw interieur. De kamerbehanger trad daarbij in eerste instantie op als adviseur, die aan de hand van modellen, prenten en tekeningen nieuwe modes toonde aan zijn klant. Hij bracht advies uit over kleur en patronen van stoffen, en de vorm van meubelen. In zijn winkel vond de klant daarnaast meubels en luxeartikelen, die hij niet zelf vervaardigde. Daarnaast was de kamerbehanger een facilitator, die zijn klanten steeds meer ontzorgde bij de zoektocht naar een nieuw en modieus interieur.
In de casestudy’s worden een aantal van de weinige bewaard gebleven stoffen interieurs en meubelen in Nederland besproken. Daaronder zijn de ‘gouden salon’ van Huis Barnaart in Haarlem (1808), de regentenkamer van het Fundatiehuis te Delft (1757) en het zogenoemde Rosendaelbed (ca. 1700), nu in het Rijksmuseum. Twee unieke series brieven van een kamerbehanger aan klanten geven meer inzicht in hun onderlinge relatie.
Proefschriften
Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.
Persvragen (alleen journalisten)
071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl
Algemene informatie
Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211