Universiteit Leiden

nl en

Masterclass

Defending Nature’s Rights: Paradoxes and Challenges

Datum
maandag 30 september 2024
Tijd
Bezoekadres
Herta Mohr
Witte Singel 27A
2311 BG Leiden
Zaal
1.30 (KITLV Conference room)

Dit evenement is Engelstalig

Op 30 september wordt het LeidenGlobal Annual Event georganiseerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en Culturele Anthropologie en Ontwikkelingssociologie van de Universiteit Leiden. Deze Masterclass voor promovendi en (onderzoeks)masterstudenten vindt plaats voor het Annual Event.

Defending Nature’s Rights: Paradoxes and Challenges

De afgelopen 15 jaar heeft de globale beweging om rechten toe te kennen aan de natuur steeds meer aanhangers gekregen. In 2008 voegde Ecuador rechten voor de natuur toe aan de grondwet en de State of Uttarakhand High Court in India erkende de Ganga en Yamuna rivieren als rechtspersonen.

Deze beslissingen worden gekarakteriseerd zowel door spanningen en paradoxen als dor succes, en hebben nieuwe legale en politieke uitdagingen gecreëerd. Wie beslist waar een berg begint en waar die eindigt, of wat die nodig heeft? Is dit idee de beste manier om een nieuwe manier van kijken naar de relatie tussen mens en natuur te stimuleren? Is er een risico dat ecosystemen als ze rechten krijgen de inheemse bevolkingen, wiens tradities vaak deze rechten ondersteunen, kunnen verdringen?

In deze masterclass kijk je naar deze vragen samen met Shivant Jhagroe (Faculteit Governance and Global Affairs, Universiteit Leiden), die onderzoek doet naar de rechten van wateren in Nederland, en Diana Vela Almeida (Copernicus Instituut, Universiteit Utrecht), een academicus en activist die onderzoek doet naar inheemse landsrechten in Latijns-Amerika.

Programma

13:00 - 13:30: Inloop
13:30 - 15:15: Masterclass
15:15 - 15:45: Afronden en gezamelijk richting het publieksevenement gaan: Should Nature be given Rights? (16:30 - 19:00, Wereldmuseum Leiden)

Aanmelden

Gezien er een maximaal aantal deelnemers is wat wij kunnen toelaten voor deze workshop, vragen we je om je aan te melden via een email aan events@leidenglobal.nl. Vermeld hierin je naam, emailadres, faculteit, begeleider en onderzoeksgebied. .

Deelnemers ontvangen van te voren leesmateriaal om zich voor te kunnen bereiden op de masterclass.

Masterclass tutors

  • Shivant Jhagroe, Universitair docent bij het Instituut Bestuurskunde, Universiteit Leiden. Zijn huidige onderzoek focust zich op gemarginaliseerde en more-than-human factoren in beleid en politiek (bijv. geracialiseerde/ lageinkomensgroepen, ecosystemen, algoritmes). 
  • Diana Vela Almeida, Universitair docent Political Ecology of Sustainability, Copernicus Instituut, Universiteit Utrecht. Zij werkt op het snijvlak tussen politieke ecologie, ecologische economie en feministisch kritische geografie. Haar onderzoek focust zich op grondstofwinning en politieke deelname, groen neoliberale projecten, energietransitie, sociale bewegingen en sociaal-ecologische transformaties.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.