Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Metabolomics in community-acquired pneumonia

  • I. den Hartog
Datum
dinsdag 17 september 2024
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • dr. J.G.C. van Hasselt
  • Prof.dr. T. Hankemeier
  • dr. E.M.W. van de Garde

Samenvatting

Wanneer een patiënt in het ziekenhuis wordt opgenomen met een ernstige longonsteking is het belangrijk om snel met de juiste behandeling te starten. Vaak wordt in eerste instantie direct met antibiotica gestart, terwijl een aanzienlijk deel van de longontstekingen niet door een bacterie maar door een virus veroorzaakt wordt. Bij een virus zijn antibiotica niet effectief maar vergroten wél de kans op het onstaan van antibioticaresistentie. Daarnaast is het bij behandeling van een bacteriële longontsteking met antibiotica van belang goed te kunnen bepalen hoe een patiënt reageert op de behandeling en wanneer de behandeling kan worden gestopt.

In dit project onderzochten wij de reactie van lichaam op de ziekteverwekker door een groot aantal metabolieten - kleine moleculen - in het bloed te analyseren. We hebben onderzocht of er metabolieten zijn die onderscheid kunnen maken tussen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Ook hebben we gezocht naar metabolieten die gerelateerd zijn aan hoe de patiënt op een behandeling reageert. Dit promotieonderzoek geeft nieuwe inzichten in de rol van de metabole respons van patiënten op longinfecties. Uiteindelijk kan dit bijdragen aan een optimale behandeling voor patiënten met een longontsteking.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.