Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Ruimte voor academisch debat: doorpraten over academische boycots en ethische commissies

Datum
maandag 9 september 2024
Tijd
Bezoekadres
Kamerlingh Onnes-gebouw

Hoe zou Nederland, en de academische gemeenschap, moeten reageren op internationale conflicten? 

Op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid is op 14 juni 2024 de lezingreeks ‘Ruimte voor academisch debat’ van start gegaan. De serie is bedoeld om ruimte te bieden aan studenten en medewerkers van de rechtenfaculteit om met elkaar in gesprek te gaan over de vele vragen en gezichtspunten die er bestaan in verband met de situatie in Gaza en de bredere problematiek rondom Israël/Palestina. Hoe andere landen, inclusief Nederland, hierop reageren is een doorlopende discussie. De rol van de academische gemeenschap is ook een belangrijk discussiepunt. Deze vragen kunnen echter breder worden getrokken dan enkel de situatie in het Midden-Oosten. Het is van groot belang dat er ruimte is voor academisch debat over deze moeilijke en vaak gevoelige kwesties, en dat wij hier ook als (rechts)wetenschappers met elkaar over van gedachten wisselen op basis van de wetenschappelijke en juridisch kennis die we veelal zelf in huis hebben. Om deze reden werd de eerste bijeenkomst georganiseerd: om een plek en een kans te bieden om deze lastige discussies te voeren. 

Vervolgbijeenkomst maandag 9 september

Na de eerste lezing bleek dat er behoefte is om door te praten over het vraagstuk van academische boycots en over de rol van ethische commissies met betrekking tot internationale samenwerking van universiteiten, specifiek in verband met de situatie in Israël/Palestina, maar ook meer algemeen. Daarom zijn vervolgbijeenkomsten ingepland. De eerste vervolgbijeenkomst vindt plaats om maandag 9 september van 15.15-17.00 uur in het KOG.

Twee – zeer bij het onderwerp betrokken – collega’s van buiten de rechtenfaculteit zullen beiden een korte inleiding op het onderwerp verzorgen. De sprekers zijn Remco Breuker (hoogleraar Koreastudies) en Maurits Berger (hoogleraar Islam en het Westen), beiden verbonden aan de Faculteit Geesteswetenschappen. Na de lezingen is er gelegenheid voor vragen, gedachtewisseling en discussie. Nadrukkelijk bestaat er ruimte voor verschillende gezichts- en standpunten.

Data volgende bijeenkomsten

Volgende bijeenkomsten zullen plaatsvinden op de donderdagen 10 oktober, 14 november en 12 december, steeds van 16.15-17.30 uur. De inhoud van deze bijeenkomsten staat nog niet vast. Het staat een ieder vrij suggesties voor onderwerpen of vraagstukken voor te stellen. Deze kunnen gestuurd worden naar Jannemieke Ouwerkerk via mail.

Schrijf je in

Je kunt je hier inschrijven voor de vervolgbijeenkomst op 9 september.

Inschrijfformulier
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.