Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Publiek Leiderschap met Perspectief

Datum
dinsdag 22 oktober 2024
Tijd
Bezoekadres
Schouwburgstraat
Schouwburgstraat 2
2511 VA Den Haag

Kom je met collega's?

Meld je eenvoudig aan via het groepsformulier voor maximaal 20 personen.

Meld je groep aan!

Bezoek onze conferentie voor vernieuwende Perspectieven op publiek Leiderschap

In tijden van grote publieke uitdagingen—van klimaatcrises tot groeiende ongelijkheid—daalt het vertrouwen in de overheid. Terwijl de samenleving complexer wordt, lijkt publiek leiderschap soms te verzanden in hypes, mode termen en onbewezen modellen, die de problemen niet verhelpen. Deze tijd die vraagt om onderbouwde perspectieven op publiek leiderschap die bezielen en richting geven.

Deze conferentie brengt wetenschap en praktijk samen om te verkennen waar publiek leiderschap er echt toe doet. Waar visies botsen en belangen schuren, zoeken wij naar manieren waarop leiderschap richting geeft en perspectief biedt. Hier krijg je de kans om je te verdiepen in nieuwe inzichten, om in gesprek te gaan met experts en om te ontdekken hoe gedegen, evidence-based leiderschap de sleutel kan vormen tot effectief en toekomstbestendig beleid.

Het programma

Het programma van de conferentie ziet er als volgt uit.

Tijd Activiteit
13.30-14.00 Inloop met koffie en thee
Expositie: Leiderschapvraagstuk? Laat onze studenten impact maken!
met posters van studenten van het Leiden Leadership Programme, lees hier meer.  
14.00-14.45

Plenair programma: Perspectieven op Leiderschap

14.45-15.30

Workshop ronde 1  (zelf te kiezen)

15.35-16.20

Workshop ronde 2 (zelf te kiezen)

16.30-17.15

Plenair programma: Vijf jaar Verder met Publiek Leiderschap

17.15-18.15 Feestelijke borrel om samen te proosten op de voortzetting van de samenwerking in het "Verder met Publiek Leiderschap"-programma

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze conferentie zullen de inzichten uit het vierjarige onderzoeksprogramma "Verder met Publiek Leiderschap" (VPL) worden gepresenteerd. Dit programma heeft de laatste ontwikkelingen en inzichten in publiek leiderschap onderzocht en brengt nu deze bevindingen naar voren. 

De invulling van de conferentie kent een unieke combinatie van theorie en praktijk. Zo raak je geïnspireerd door verschillende sprekers, verneem je de laatste perspectieven op het gebied van publiek leiderschap en deel je jouw perspectieven en ideeën met gelijkgestemden.

Ontmoet onze sprekers

Panelgesprek: Leiderschap als Kompas in het Migratiedebat

Migratie staat hoog op de agenda van politiek-bestuurlijk Nederland. Het kabinet Schoof vraagt om beleidsveranderingen, terwijl veel betrokken instanties een gebrek aan visie in het beleid ervaren. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is leiderschap nodig. Leiderschap fungeert hierbij als kompas: het brengt mensen en ideeën samen, onthult nieuwe perspectieven en biedt richting met een duidelijke visie.

Tijdens dit panelgesprek bespreken experts op het gebied van migratie en leiderschap de huidige situatie en de cruciale rol van leiderschap in het migratiedebat. 

  • Miriam Twilt-Mendonça, Directeur van het Detentiecentrum Rotterdam, deelt hoe de beleidsveranderingen in de praktijk vorm krijgen en welke leiderschapskwaliteiten hierbij nodig zijn. 
  • Hoogleraar Leo Lucassen (Migratie- en Arbeidsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden) geeft een feitelijke onderbouwing en plaatst migratie in een breder perspectief. 
  • Hoogleraar Sandra Groeneveld (Publiek Management aan de Universiteit Leiden) licht toe hoe leiderschap invloed kan hebben op het migratiedebat en waarom dit essentieel is voor succesvolle beleidsuitvoering.

Het debat wordt geleid door dr. Eduard Schmidt. Onderzoeker bij het Leiden Leadership Centre op het gebied van leiderschap en veerkracht in het sociaal domein en de zorg.

Panelgesprek Vijf jaar Verder met Publiek Leiderschap: Wat geeft het ons?

Bestuurders van partnerorganisaties binnen het VPL-onderzoeksprogramma nemen plaats op het podium om hun ervaringen en inzichten uit de samenwerking tussen wetenschap en praktijk te delen. Welke concrete resultaten hebben zij binnen hun organisaties geboekt, en welke inspiratie nemen ze mee uit dit unieke samenwerkingsverband? We nodigen drie programmaraadsleden uit:

Foto prof.dr. Ben Kuipers

Dit jaar is Ben Kuipers benoemd tot hoogleraar Publiek Leiderschap aan de Universiteit Leiden. In deze functie zal hij zijn werkzaamheden in dit vakgebied voortzetten en de verbinding tussen wetenschap en praktijk verder versterken.

Tijdens de conferentie deelt hij zijn visie en inzichten over dit onderzoeksgebied, met specifieke aandacht voor actuele voorbeelden uit de praktijk. Want volgens Ben doet iedereen mee aan leiderschap. Hij benadrukt de unieke samenwerking tussen de partnerorganisaties binnen het Verder met Publiek Leiderschap-onderzoeksprogramma en reflecteert op de impact die zij gezamenlijk hebben gerealiseerd en welke kansen in de toekomst liggen.

Het Leiden Leadership Centre ondersteunt jaarlijks 150 masterstudenten in hun leiderschapsontwikkeling via het Leiden Leadership Programme (LLP), in samenwerking met de Honours Academy van de Universiteit Leiden. Aan de hand van een praktijkopdracht lossen studenten met verschillende studieachtergronden in groepsverband een leiderschapsvraagstuk van een organisatie op. Tijdens deze tentoonstelling laten we enkele voorbeelden zien van creatieve bijdragen van onze studenten. Lees hier een interview met een van de LLP-partnerorganisaties.

Kies de workshop die past bij jou!

Foto dr. Marike van Aerde

In deze inspirerende sessie neemt archeologe Marike van Aerde je mee in het leiderschap dat al bestond in het Oude Egypte. Marike vertelt meer over het leiderschap begrip Ma'at. Wat houdt dit in? Welke elementen van leiderschap herkennen we nog in de huidige tijd, en zijn er lessen te trekken uit deze periode? Ontdek het in deze sessie!

Foto dr. Tanachia Ashikali

Dr. Tanachia Ashikali, expert op het gebied van diversiteitsmanagement en inclusie, deelt in deze inspirerende sessie de nieuwste inzichten uit onderzoek naar inclusief leiderschap. Wat houdt inclusief leiderschap in, en hoe ontwikkel je jezelf tot een inclusieve leider? 

Foto promovenda Moniek Akerboom

In deze interactieve sessie neem je deel aan de verkorte versie van de serious game van promovenda Moniek Akerboom. In haar onderzoek naar verbindend leiderschap in ketens en netwerken onderzoekt zij de rol van leiderschap in de samenwerking tussen interbestuurlijke organisaties voor het aanpakken van grotere maatschappelijke vraagstukken. Ben je benieuwd naar de inzichten die deze game biedt? Doe mee en ontdek het zelf!

Lees hier alvast meer over de serious game tijdens de testdag bij Grenzeloos Samenwerken van de Rijksoverheid.

Foto dr. Nadine Raaphorst

Nadine Raaphorst en Ben Kuipers nemen je in deze workshop mee in de wereld van gedeeld leiderschap, waarbij de focus ligt op het werken volgens de Bedoeling en het creëren van maatschappelijke meerwaarde. Ambtenaren dienen in hun werkzaamheden rekening te houden met deze werkwijzen, maar hoe pak je dat aan? Welke leiderschapsvaardigheden zijn hierbij essentieel? We bespreken het in deze workshop.

Foto junior-onderzoeker Bahar Heinis

Leiderschap voor Organisatieveranderingen

In het onderzoek naar Veranderleiderschap onderzoeken we hoe veranderingsvraagstukken zich op verschillende niveaus binnen de organisatie ontwikkelen en welke rol leiderschap daarin speelt. Bahar Heinis en Ben Kuipers laten je in de workshop zien hoe kleine opdrachten voor managers met hun teams een groot verschil kunnen maken in het realiseren van verandering. Lees hier een artikel over het recente interventieonderzoek bij onder meer de Sociale Verzekeringsbank.

De Leergroep Leiderschapsontwikkeling is een onderdeel van het VPL-onderzoeksprogramma. Hier komen ambtenaren werkzaam bij de partnerorganisaties samen voor kennisdeling en het bespreken van actuele leiderschapsvraagstukken. Inspelend op de vraag worden er tools en verdiepende sessies aangereikt om ambtenaren te ondersteunen in het ambtelijk vakmanschap en leiderschapuitdagingen in het werk. Tijdens deze workshop word je deelgenoot van de leergroep. Deelnemers van de leergroep ervaringen, en nemen je mee in wat de leergroep is en voor hen betekent.

Voor wie is deze conferentie?

De conferentie verwelkomt ambtenaren, wetenschappers en studenten.

Deelnemerprofiel Entreeprijs
Medewerker bij VPL-partnerorganisatie  Gratis
Medewerker bij LLP-partnerorganisatie  Gratis
Medewerker of student bij Universiteit Leiden  Gratis
Externe gasten met Early-bird ticket geldig voor aanmeldingengen voor 1 oktober  € 50
Externe gasten met Regulier ticket   € 150

Ook hanteren wij een no-show tarief van €25 voor annuleringen die niet (tijdig) zijn doorgegeven voorafgaand aan het evenement (48 uur).

Wat is het Verder met Publiek Leiderschap (VPL)-programma?

Het VPL-programma verenigt de ervaring en kennis van partners, uit het publieke domein met de academische inzichten van de Universiteit Leiden. Binnen dit programma wordt de impact van leiderschap binnen (en tussen) teams en organisaties in het publieke domein dieper verkend. Tijdens deze conferentie willen we een breder publiek deelgenoot maken van: de inzichten, openstaande vraagstukken en aanverwante ontwikkelingen rond publiek leiderschap.

Deze conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door de partnerorganisaties van het VPL-programma:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.