Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Digital Archaeology Group Bijeenkomst

Datum
vrijdag 15 november 2024
Tijd
Bezoekadres
Van Steenis

Zaal
E0.02B of online

De Digital Archeology Group heeft Sebastian Fajardo uitgenodigd om zijn onderzoek te bespreken: "From Above - Revealing Pre-Hispanic Landscapes in the Mountainous Tropical Forests"

Abstract

Remote sensing is effectief gebleken bij het identificeren van archeologische gegevens die verborgen liggen onder bosluifels, met name in regio's zonder geschubde landschappen en met grote structuren. De workflow en het potentieel voor het uitvoeren van deze onderzoeken in geschubde terreinen met minder opvallende, maar technisch en praktisch moeilijke oude aarden wallen, vormen echter een uitdaging die moet worden aangepakt.

Om deze kloof te dichten, voeren we een project uit dat gebruikmaakt van Light Detection and Ranging (LiDAR)-technologie in de Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia. Dit initiatief maakt gebruik van onbemande luchtvaartuigen (UAV's) en satellietgegevens van remote sensing om onregelmatige archeologische contexten te ontdekken in een regio die rijk is aan precolumbiaanse structuren, waaronder terrassen, begrafenissen, keermuren, paden en trappen, allemaal gelegen in een zeer complex terrein. Ons doel op de lange termijn is om ons begrip van de sociaal-technologische complexiteit van precolumbiaanse culturen in dit gebied te vergroten.

In deze lezing presenteren we de voorlopige resultaten van ons eerste veldseizoen en schetsen we de volgende fasen, gericht op gegevensvergelijking en algoritmen voor het extraheren van geometrische kenmerken. We bespreken ook de moderne bedreigingen die landbouw, infrastructuurontwikkeling en illegale houtkap vormen voor deze archeologische vindplaatsen, waarbij we benadrukken hoe belangrijk het is om met bos bedekte gebieden te identificeren om het onomkeerbare verlies van cultureel erfgoed te voorkomen. We willen manieren bespreken om deze nieuwe technologieën toegankelijker en betaalbaarder te maken voor alle onderzoekers en belanghebbenden. Onze aanpak toont het potentieel van LiDAR-technologie, niet alleen om archeologisch onderzoek te bevorderen, maar ook om de initiatieven van belanghebbenden en de vier inheemse volkeren van de regio te ondersteunen: de Arhuaco, Kankuamo, Kogui en Wiwa.

Doe mee in Leiden, Van Steenis E0.02B, of online.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.