Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Finding the right fit

  • J. Tommel
Datum
woensdag 16 oktober 2024
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. A.W.M. Evers
  • dr. H. van Middendorp
  • dr. H. W. van Hamersvelt

Samenvatting

Mensen met nierfalen die behandeld worden met dialyse, ervaren vaak een lagere kwaliteit van leven door diverse klachten, de intensieve behandeling en strikte dieet- en leefstijladviezen. Ons onderzoek toont aan dat naast medische factoren, ook de manier waarop mensen denken over hun ziekte en de gevolgen daarvan cruciaal is voor de kwaliteit van leven. Zo voorspelde een sterk gevoel van hulpeloosheid een afname van kwaliteit van leven zes maanden later. Aan de andere kant vonden we dat sociale steun juist tegen een afname van kwaliteit van leven kon beschermen.

Vermoeidheid bleek voor bijna alle patiënten de grootste prioriteit om te verbeteren. Andere klachten en prioriteiten verschilden sterk tussen patiënten, wat een persoonlijke aanpak noodzakelijk maakt. Daarom ontwikkelden we een screening tool, patiëntspecifieke normen en een gepersonaliseerde vragenlijst om het functioneren van individuele patiënten beter in kaart te brengen en een door therapeuten begeleide gepersonaliseerde onlinebehandeling.

Hoewel er geen verschil in algemene kwaliteit van leven werd waargenomen, verbeterde de behandelgroep meer op de gebieden die zijzelf als prioriteit hadden aangemerkt dan de controlegroep. Ook gaven deze patiënten aan dat ze geleerd hadden om beter met hun ziekte om te gaan. De behandeling bleek echter niet optimaal te passen bij deze patiëntengroep: veel patiënten vonden het online format en de opdrachten te ingewikkeld. Interviews toonden aan dat patiënten de voorkeur gaven aan persoonlijk contact, eenvoudigere opdrachten en een lagere intensiteit van de behandeling. Deze aanbevelingen helpen bij het vinden van de juiste aanpak om de kwaliteit van leven van patiënten met nierfalen te verbeteren.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.