Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Thermostable Nanodiscs for the development of novel biopharmaceuticals

  • T.G.J. Knetsch
Datum
donderdag 17 oktober 2024
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. M. Ubbink
  • Prof.dr. A. Briegel

Samenvatting

Nanodiscs zijn minuscule, schijfvormige structuren die zijn ontworpen om biologische celmembranen na te bootsen. Ze bestaan uit een lipiden dubbellaag die gestabiliseerd wordt door 'scaffold'-eiwitten. Membraaneiwitten spelen een cruciale rol in essentiële processen zoals transport, moleculaire herkenning en signalering, en zijn daarom belangrijke doelwitten voor medicijnontwikkeling. Nanodiscs bieden een veelzijdig platform om deze eiwitten in bijna-natuurlijke omstandigheden te onderzoeken.

Geïnspireerd door de gespecialiseerde membranen van thermofiele archaea - micro-organismen die overleven onder extreme temperaturen - onderzoekt dit proefschrift of structurele elementen, die voorkomen in de vetten van deze organismen, kunnen bijdragen aan de verhoging van de thermische stabiliteit van Nanodiscs en de eiwitten die ze verpakken. Dit onderzoek toont aan dat de vetzuurstaarten kunnen worden aangepast om de stabiliteit van Nanodiscs en membraaneiwitten zoals cytochroom P450 3A4, een belangrijk ontgiftingsenzym in het menselijk, te verhogen. Daarnaast toont het dat de samenstelling van de lipiden in Nanodiscs van invloed is op de mate waarmee medicijnachtige moleculen binden aan Nanodisc-membranen, wat belangrijke inzichten oplevert voor het ontwikkelen van screeningsmethoden voor membraaneiwitten.

Stabiele Nanodiscs kunnen mogelijk vaccins verbeteren door ze hittebestendiger te maken, wat de beschikbaarheid van vaccins in warme en vooral armere regio's kan vergroten. Bovendien zouden stabielere Nanodiscs de circulatietijd van therapieën in het lichaam kunnen verlengen, wat gunstig kan zijn voor de afgifte van medicijnen, of het immuunsysteem meer tijd kan geven om te reageren op vaccinantigenen die door Nanodiscs worden afgeleverd.

Samenvattend laat dit onderzoek zien hoe aanpassingen van lipiden, geïnspireerd door de natuur, kunnen worden gebruikt om kunstmatige membranen te verbeteren voor biotechnologische toepassingen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.