Congres/symposium
Kom naar de Lustrumdag van Bestuurskunde!
- Datum
- woensdag 27 november 2024
- Tijd
- Bezoekadres
-
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Op woensdag 27 november 2024 vieren we een bijzondere mijlpaal: het 40-jarig bestaan van de opleiding bestuurskunde aan de Universiteit Leiden! Tijdens deze lustrumdag blikken we terug en vooruit in het gezelschap van prominente sprekers, alumni, studenten en (oud-)medewerkers in Wijnhaven, Den Haag.
Midlife of Bestuurskunde 3.0
In 1984 werd niet alleen het fundament gelegd voor bestuurskunde in Leiden, maar ook voor de ontwikkeling van het vakgebied in Nederland. Nu, 40 jaar later, is bestuurskunde misschien wel relevanter dan ooit. In een tijd waarin crises zich opstapelen, de samenleving polariseert en de kloof tussen overheid en burger lijkt te groeien, blijft de vraag: welke impact heeft ons vakgebied gehad, en wat vraagt de toekomst van ons?
Wat kan je verwachten?
Tijdens deze lustrumdag blikken we terug op vier decennia aan inzichten en ontwikkelingen, maar kijken we ook vooruit naar de uitdagingen van vandaag en morgen. Dit doen we met een inspirerend programma vol prominente sprekers, interactieve sessies en netwerkmogelijkheden.
We verwelkomen onder andere sprekers als:
- Henri Lenferink – Waarnemend commissaris van de Koning en voormalig burgemeester van Leiden
- Alexandra van Huffelen – Voormalig staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering
- Tom-Jan Meeus – Politiek journalist bij NRC
Daarnaast bieden we workshops en paneldiscussies aan die je kennis en inzichten zullen verrijken, zoals:
- Ambtelijk vakmanschap
- Lobbyen in het publieke domein
- Maatwerk in de publieke sector
- Ambtelijk activisme
- De rol van de media in politiek en bestuur
De sessies worden geleid door experts die je meenemen in hun vakgebied en je uitnodigen om samen na te denken over de toekomst van bestuurskunde. Naast het inhoudelijke programma is er volop gelegenheid om tijdens de pauze en borrel bij te praten met alumni, studenten en docenten.
Programma
12.00-13.00 | Buffetlunch |
13.00-14.00 | Plenaire opening met Bernard Steunenberg, Jan van Zanen en Henri Lenferink |
14.00-15.00 | Eerste sessieronde: workshops en paneldiscussies |
15.00-15.15 | Pauze |
15.15-16.15 | Tweede sessieronde: workshops en paneldiscussies |
16.30-17.30 | Plenaire afsluiting met Alexandra van Huffelen, Bram Klievink, politiek cabaret en uitreiking van de essaywedstrijd |
17.30-19.00 | Feestelijke borrel |
14.00 – 15.00 Sessieronde 1
Prof.dr. Kutsal Yesilkagit & Michel Michaloliákos
Tijdens de paneldiscussie onderzoeken Kutsal Yesilkagit, Erik Pool, Gijs Diercks, Angélique Eijpe en Hester Vos (o.v.) hoe ambtenaren balanceren tussen neutraliteit en ethisch activisme. Onder leiding van moderator Michel Michaloliakos worden prikkelende vragen verkend over de rol van ambtenaren binnen de Rijksoverheid en lokale overheden. Moeten zij zich altijd neutraal opstellen, of is er een verantwoordelijkheid om zich uit te spreken over maatschappelijke kwesties? Daarnaast wordt ingegaan op technocratische invloed en de impact van sociale media op ambtelijk activisme. Is dit activisme democratisch legitiem of bedreigt het de neutraliteit van ons bestuur?
Dr. Arco Timmermans
In deze interactieve workshop ontdek je de strategische waarde van public affairs. Het gaat om meer dan alleen lobbyen; public affairs draait om het versterken van de positie en reputatie van je organisatie en het effectief beïnvloeden van beleid. We bespreken de essentie van public affairs, actuele trends en hoe organisaties hun rol kunnen vormgeven. Of je nu actief bent in belangenbehartiging of te maken hebt met diverse spelers, deze workshop biedt inzichten vanuit beide perspectieven. Deel je ervaringen en leer hoe je effectief kunt opereren als zowel zender als ontvanger in het complexe veld van public affairs.
Moniek Akerboom & Bahar Heinis
In onze interactieve workshop onderzoeken we hoe je wetenschappelijke interventies kunt ontwerpen die daadwerkelijk praktische impact hebben. Samen analyseren we succesvolle voorbeelden uit de bestuurskunde, waarbij we focussen op de ontwikkelingsprocessen, uitdagingen en impact. Met speciale aandacht voor veranderleiderschap en leiderschap in ketens, biedt deze sessie waardevolle inzichten voor professionals die wetenschappelijke kennis willen vertalen naar effectieve toepassingen in hun werk. Ontdek hoe je interventies kunt creëren die niet alleen theoretisch zijn, maar ook de praktijk veranderen!
Dr. Natascha van der Zwan & Dr. Emily Anne Wolff
In deze workshop staat het politiek-economisch perspectief centraal, onderzoekend de interacties tussen staat, markt en maatschappij. Vergelijkbaar met detectivewerk, analyseren deelnemers diverse vormen van bewijs om oorzaken en gevolgen van maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering, gezondheidsongelijkheid, migratie en overheidsinvesteringen te ontrafelen. Geïnspireerd door Cluedo, speuren deelnemers door lopend onderzoek om de drijvende krachten achter deze uitdagingen te identificeren: was het de staat, de markt of de maatschappij?
Dr. Alexandre Afonso & Dr. Dimiter Toshkov
Are there too many migrants coming to the Netherlands? Is the country doing more than its fair share in welcoming asylum-seekers and hosting refugees? Can migration flows be influenced by public policy? Are migrants attracted by and abusing the welfare generosity of destination countries? These are questions at the center of vigorous debates in Dutch society. This session presents in an interactive way some of the relevant facts to dispel existing myths about the scale, drivers and consequences of migration to the Netherlands and the EU more generally. It invites further discussion informed by insights and results from recent academic research.
15.15 – 16.15 Sessieronde 2
Bas Nijboer
Van “Excellentie, mag ik u iets vragen?” tot het achtervolgd worden met microfoon en de vraag: “Waarom geeft u nou geen antwoord op mijn vragen?”. De verhoudingen tussen media en bestuur zijn in de loop der jaren flink veranderd. Wat zijn trendbreuken? Hoe groot is de invloed van sociale media? Hoe veranderde de rol van de “Haagse Redactie”? Tijdens deze sessie zullen we via een vraaggesprek met “Politiek Orakel” en NRC-journalist Tom-Jan Meeus reflecteren op de veranderende (machts)verhouding tussen Media en Bestuur, in en om, het Binnenhof.
Prof.dr. Zeger van der Wal & Dr. Toon Kerkhoff
In deze workshop duiken we diep in het thema ambtelijk vakmanschap, een onderwerp dat volop in de schijnwerpers staat in het openbaar bestuur. We bespreken welke competenties, waarden en motivaties hieraan ten grondslag liggen en hoe deze in de loop der tijd zijn veranderd. Aan de hand van recent onderzoek van Zeger van der Wal en Toon Kerkhoff verkennen we hoe publieke organisaties ambtelijk vakmanschap waarderen en stimuleren. Deze interactieve sessie biedt ruimte voor reflectie op je eigen vakmanschap en de dynamiek tussen ambtenaren en politieke leiders.
Dr. Bernard Bernards, Dr. Eduard Schmidt & Dr. Lianne Visser
In een tijd waarin een responsieve overheid cruciaal is, verkennen publieke organisaties hoe zij maatwerk kunnen leveren in hun dienstverlening. Dit brengt echter uitdagingen met zich mee, zoals de verantwoordelijkheid van individuele ambtenaren. Tijdens deze deelsessie delen we onderzoeksresultaten over het stimuleren van maatwerk en de impact op de gelijke behandeling van burgers. We onderzoeken hoe ambtenaren, ondanks hun toewijding, beïnvloed kunnen worden door (voor)oordelen. We nodigen alumni uit om na de presentatie in gesprek te gaan over de praktische betekenis van onze bevindingen. Sluit je aan en denk mee!
Prof.dr. Olaf van Vliet
Speciaal voor alumni Economie, Beleid en Management / Economics and Governance (andere alumni ook welkom)
In deze workshop verkennen we het verschil tussen theoretische beleidsoplossingen en de weerbarstige praktijk van bestuur en politiek. Actuele onderwerpen zoals de woningmarkt, arbeidsmigratie en de energietransitie staan centraal. We bespreken hoe economische analyse en politiek-bestuurlijke dynamiek elkaar beïnvloeden en welke uitdagingen en kansen dit biedt. De sessie biedt ruimte voor reflectie op de laatste wetenschappelijke inzichten en de praktische ervaringen van professionals die nu zelf betrokken zijn bij beleidsvorming en besluitvorming. Het doel is om inzichten te delen en kritisch te kijken naar de effectiviteit van beleid in een steeds veranderende wereld.
Prof.dr. Eefje Cuppen, Dr. Antonella Maiello, Dr. Shivant Jhagroe & Sander ten Caat
In this interactive board game, you become a resident of Zonnedael and explore hidden injustices in decision-making for the energy transition. You participate in choosing the location of a future solar park while balancing your well-being with daily life. Designed by researchers from Leiden University and TU Delft as part of the JustETrans project, the game highlights how inequalities shape decisions. In 90 minutes, players will become aware of these injustices and reflect on their own experiences of fairness, prompting critical thinking about justice in decision-making processes.
Voor wie is deze lustrumdag?
Het programma is voor alumni, staf en (oud-)medewerkers van het Instituut Bestuurskunde. Studenten kunnen het programma gedeeltelijk bijwonen en daarnaast deelnemen aan o.a. een kennismaking met traineeships en alumnisessies. Zij kunnen zich t.z.t. registreren via de link in Brightspace.
Aanmelden
Wees er snel bij! Registreer je uiterlijk vóór 25 november 2024. Let op: plaatsen voor de workshops zijn beperkt, dus meld je tijdig aan.
We kijken ernaar uit je te verwelkomen op deze bijzondere dag en samen te vieren wat bestuurskunde ons de afgelopen 40 jaar heeft gebracht – en waar het ons in de toekomst kan brengen!