Universiteit Leiden

nl en

Ruimte voor academisch debat: beveiliging op universiteiten

Datum
woensdag 20 november 2024
Tijd
Bezoekadres
Kamerlingh Onnes-gebouw
Zaal
A.0.51

Hoe zou Nederland, en de academische gemeenschap, moeten reageren op internationale conflicten? 

Op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid is op 14 juni 2024 de lezingreeks ‘Ruimte voor academisch debat’ van start gegaan. De serie is bedoeld om ruimte te bieden aan studenten en medewerkers van de rechtenfaculteit om met elkaar in gesprek te gaan over de vele vragen en gezichtspunten die er bestaan in verband met de situatie in Gaza en de bredere problematiek rondom Israël/Palestina. Hoe andere landen, inclusief Nederland, hierop reageren is een doorlopende discussie. De rol van de academische gemeenschap is ook een belangrijk discussiepunt. Deze vragen kunnen echter breder worden getrokken dan enkel de situatie in het Midden-Oosten. Het is van groot belang dat er ruimte is voor academisch debat over deze moeilijke en vaak gevoelige kwesties, en dat wij hier ook als (rechts)wetenschappers met elkaar over van gedachten wisselen op basis van de wetenschappelijke en juridisch kennis die we veelal zelf in huis hebben. Om deze reden werd de eerste bijeenkomst georganiseerd: om een plek en ruimte te bieden om deze lastige discussies te voeren. 

Derde bijeenkomst: 20 november

Na de eerste lezing bleek dat er behoefte is om door te praten over de rol van universiteiten in maatschappelijke vraagstukken, specifiek in verband met de situatie in Israël/Palestina, maar ook meer algemeen. Daarom zijn vervolgbijeenkomsten ingepland.

Thema bijeenkomst 20 november 2024: Beveiliging op de universiteit

De universiteit staat voor een open uitwisseling van ideeën en kennis, en heeft de publieke taak om bij te dragen aan het maatschappelijk debat door het delen van wetenschappelijke kennis. Het open karakter van onze universiteit staat echter onder druk. Berichten over beveiligers in burgerkleding, slimme camera’s, toegang tot gebouwen enkel met een LU-card, verplicht gegevens delen voor het deelnemen aan bijeenkomsten en zelfs berichten over 'student-spionnen' op de campus zorgen voor onrust, en belemmeren kennisdeling met de buitenwereld.

De vraag wat dit doet met het open karakter en de publieke taak van de universiteit, met de academische vrijheid en met het veiligheidsgevoel verdient meer aandacht in de vorm van geïnformeerd en academisch debat. Het juridische perspectief vormt daarbij ons startpunt.

 Tijdens deze discussie zullen experts vanuit het privacyrecht (Prof. Egbert Dommering, UvA), het strafrecht (Prof. Jeroen ten Voorde) en de rechtssociologie (Prof. Maartje van der Woude) zich buigen over vragen als: Wat zijn de wettelijke kaders voor beveiliging(smaatregelen) op de universiteit? Hoe verhouden diverse maatregelen zich tot de vrijheden en privacy van medewerkers en studenten en het open karakter van de universiteit en haar publieke taak? Hoe kunnen deze ontwikkelingen worden beschouwd in een breder kader van risico- of veiligheidsdenken in de maatschappij?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.