Lezing
Waarom Geesteswetenschappen? Cristiana Strava over Midden-Oostenstudies
- Datum
- donderdag 5 december 2024
- Tijd
- Toelichting
- Aanmelden is niet nodig. NB: deze bijeenkomst is Engelstalig
- Bezoekadres
-
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27
2311 BG Leiden - Zaal
- Vossiuszaal
Het zal weinigen in de academische wereld ontgaan zijn: de Nederlandse regering heeft draconische bezuinigingen op het hoger onderwijs aangekondigd, die in het bijzonder de geesteswetenschappen dreigen te gaan treffen. In Leiden werden eerder dit jaar ook al plannen gepresenteerd om de taalopleidingen Frans, Duits, Italiaans, Chinees, Japans op te laten gaan in grotere, algemene opleidingen. Ook geografisch afgebakende studies als Zuid- en Zuidoost-Aziëstudies zouden moeten worden gefuseerd, de specialisaties van Midden-Oostenstudies dreigen te verdwijnen en de bachelors African Studies en Latin American Studies dreigen zelfs volledig opgeheven te worden. Ook meerdere (research)masters worden in de plannen geschrapt of samengevoegd.
In de lezingenreeks Waarom Geesteswetenschappen van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) staat het belang van Midden-Oostenstudies in de bredere context van de geesteswetenschappen centraal. De spreker van deze sessie is Dr. Cristiana Strava, antropoloog en docent aan de Universiteit Leiden, wier werk een brug slaat tussen cultural studies, stadsantropologie en geschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Strava richt zich in haar onderzoek op het dagelijks leven van gemeenschappen in de regio, waarbij ze onderzoekt hoe stedelijke omgevingen, koloniale erfenissen en sociaal-politieke dynamieken vorm geven aan de dagelijkse ervaringen van de mensen anno nu.
In haar lezing zal Strava de cruciale rol onderstrepen van Midden-Oostenstudies bij het ontwikkelen van een genuanceerd begrip van een complexe regio die in het publieke discours vaak gesimplificeerd wordt. Samen met de vakreferent Midden-Oostenstudies, Sahar Alkhulaidi, zal het gesprek de nadruk leggen op het belang van de unieke Midden-Oostencollectie van de UBL, die voortkomt uit een nalatenschap die nu bijna 450 jaar geleden begon. Alkhulaidi zal laten zien wat de collectie uniek maakt en hoe belangrijk het is om deze levende traditie te behouden.
Bijeenkomsten over het belang van de geesteswetenschap, lezingen door onderzoekers uit de geesteswetenschap, voor een publiek van voornamelijk geesteswetenschappers - is dat niet al te zeer preken voor eigen parochie? Het antwoord daarop is: ja, als het doel van de bijeenkomst ‘overtuigen’ zou zijn. Maar dit publiek hoeft niet overtuigd te worden.
Het doel is dan ook niet om een debat te voeren, maar eerder om een ruimte te creëren waarin reflectie het doel is en onderzoekers, docenten en studenten stil kunnen staan bij vragen waarop ze zelf misschien ook niet altijd meteen het antwoord weten. Door de tijd te nemen, met elkaar in dialoog te treden en gezamenlijk te reflecteren op de positie van geesteswetenschappers, zullen deze bijeenkomsten helpen om geesteswetenschappers beter te equiperen als ze het gesprek moeten aangaan met mensen die hen mogelijk minder goed gezind zijn. Nuance en reflectie sluiten een polemische houding en een krachtig verhaal niet uit; het tegendeel is eerder waar.