Promotie
Saxophone Without Mouthpiece
- D.P. Kahl
- Datum
- dinsdag 28 januari 2025
- Tijd
- Bezoekadres
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Promotor(en)
- Prof.dr. M.A. Cobussen
- R. Hekkema (Koninklijk Conservatorium Den Haag)
Samenvatting
In dit proefschrift wordt saxofoon zonder mondstuk (in het Engels: saxophone without mouthpiece, hier verder afgekort als SWMP) onderzocht, een innovatieve benadering van het saxofoonspelen die de traditionele uitvoeringspraktijk uitdaagt. Bij SWMP, de naam zegt het al, wordt het mondstuk – een essentieel onderdeel voor het produceren van het conventionele saxofoongeluid – verwijderd. In plaats daarvan speelt de saxofonist rechtstreeks op het hals. De afwezigheid van het mondstuk creëert nieuwe muzikale en auditieve mogelijkheden en een reeks relatief nieuwe technieken zoals luchtgeluiden (air pitch), tongstop (tongue ram), trompetklanken (trumpet sounds) en fluitklanken (saxo-flute hybridity). Deze technieken, die tot nu toe in zowel de muziekpraktijk als de academische wereld nog niet grondig zijn onderzocht, trokken mijn aandacht na mijn eerste ontmoetingen met componisten die ze in hun werk toepasten. Dit leidde tot het huidige artistieke onderzoeksproject dat als doel had om mijn vaardigheden in deze technieken te verfijnen, mijn kennis hierover te delen, hun historische oorsprong en esthetische context te onderzoeken, hun rol in het saxofoonrepertoire te verkennen en hun potentieel voor andere uitvoerders en componisten naar voren te brengen.
Dit onderzoek is tot stand gekomen in en door mijn eigen muzikale praktijk. Daarom is een belangrijk deel van dit proefschrift gevuld met persoonlijke audio- en video-uitvoeringen van verschillende SWMP-werken. Dit was essentieel om het onderzoek überhaupt te kunnen doen. Een belangrijk mogelijk resultaat van dit artistieke onderzoeksproject ligt namelijk in nieuwe uitvoeringen, opnames en opdrachten voor SWMP-werken. Daarom ook is er een gedetailleerde handleiding voor het produceren van tonen door middel van SWMP-technieken, inclusief audiovoorbeelden van elke mogelijke toon voor de bijbehorende techniek.
Proefschriften
Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.
Persvragen (alleen journalisten)
071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl
Algemene informatie
Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211