Promotie
An Empirical Legal Investigation of Online Price Discrimination
- K. Heidary
- Datum
- woensdag 19 februari 2025
- Tijd
- Bezoekadres
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Promotor(en)
- dr. H. Pluut
- Prof.mr.dr.ir. B.H.M. Custers
- Prof.dr. J.I. van der Rest
Samenvatting
Wie online iets koopt, betaalt lang niet altijd hetzelfde bedrag als anderen. De prijs kan, door middel van algoritmen, afgestemd worden op consumentendata, zoals aankoopgedrag of demografische gegevens. Uit deze data leiden bedrijven af wat een consument bereid is voor een product te betalen. Dit fenomeen noemen we online prijsdiscriminatie.
Spraakmakende voorbeelden zijn Uber die een hogere prijs rekent wanneer het batterijpercentage van een telefoon laag is en bijlesbureau The Princeton Review dat families met een Aziatische achtergrond een hogere prijs rekende voor de online bijlessen van hun kinderen.
Online prijsdiscriminatie is vaak ondoorzichtig: de complexe onderliggende technologieën maken het moeilijk om vast te stellen wat er achter de schermen bij bedrijven gebeurt. De praktijk roept juridisch interessante vragen op, onder meer met betrekking tot de informatieasymmetrie tussen consumenten en bedrijven, gegevensbescherming en het risico op (wettelijk verboden) discriminatie.
Het empirisch-juridisch proefschrift van Heidary verkent in hoeverre het huidig wettelijk kader van toepassing is op online prijsdiscriminatie, de percepties van bedrijven en consumenten omtrent deze praktijk en de implicaties hiervan voor toekomstige regulering. Uit het onderzoek blijkt de spanning tussen de voordelen voor bedrijven tegenover de negatieve percepties van consumenten. De angst voor reputatieschade kan leiden tot meer verhulde en complexe toepassingen van prijsdiscriminatie. Het huidig wettelijk kader biedt handvatten voor oneerlijke en onwettige toepassingen van online prijsdiscriminatie, maar bevat hiaten en onduidelijkheden. Heidary doet aanbevelingen om deze hiaten te adresseren, maar vraagt ook aandacht voor alternatieve modi van regulering, ingestoken door onze kennis van de praktijk.
Proefschriften
Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.
Persvragen (alleen journalisten)
071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl
Algemene informatie
Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211