Lezing | Studium Generale
Voorbij 'groen doen': echte, eerlijke duurzaamheid
- Datum
- donderdag 13 februari 2025
- Tijd
- Toelichting
- Iedereen welkom, toegang gratis
- Bezoekadres
-
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden - Zaal
- 019
Ter viering van 450 jaar Universiteit Leiden presenteert Studium Generale De tijd vooruit I: vier avonden waarop twee wetenschappers vertellen hoe zij samen de uitdagingen van morgen aanpakken. Met op 13 februari Arnold Tukker en Shivant Jhagroe. Meld je hier aan voor de lezing. (Niet verplicht)
Naar een duurzame samenleving in tijden van oligarchie
Hoe bouwen we een duurzame, rechtvaardige toekomst terwijl de ongelijkheid op het moment alleen maar lijkt toe te nemen? Met onze moderne technologie en gedragsveranderingen zijn we in staat om dit te realiseren, maar toch lukt het ons niet. Waarom niet? Dat legt Arnold Tukker uit in zijn lezing. Hij laat zien waarom technologische oplossingen alleen niet voldoende zijn, en waarschuwt voor de toenemende macht van een kleine groep mensen en bedrijven. Die machtsverschuiving belemmert niet alleen rechtvaardige besluitvorming, maar ook de gezamenlijke actie die cruciaal is om een duurzaam systeem te creëren.
Voorbij duurzaamheid
De rijkste tien procent van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor de helft van de vervuiling, terwijl de armste vijftig procent van de wereldbevolking maar een klein deel van de uitstoot veroorzaakt. Toch draagt deze armste vijftig procent nu al de zwaarste gevolgen van vervuiling en klimaatverandering. Dat moet anders. Shivant Jhagroe vertelt in zijn lezing hoe. Niet met groene groei of groen neoliberalisme, maar met ecorechtvaardigheid: een duurzaamheidsbeleid dat grote vervuilers aansprakelijk stelt en lokale gemeenschappen zeggenschap geeft over natuur, voedsel en energie. Zie ook zijn onlangs verschenen boek Voorbij duurzaamheid: op weg naar een ecorechtvaardige samenleving.
Q&A met het publiek
Na hun lezingen gaan Arnold en Shivant met elkaar en jou in gesprek. We zullen bespreken hoe we, ondanks de grote uitdagingen, de noodzakelijke transitie echt kunnen gaan maken.