Universiteit Leiden

nl en

Workshop | In contact with collecties

Bekijk zeldzame en bijzondere oude gedrukte boeken - In contact met collecties

Datum
vrijdag 16 mei 2025
Tijd
Bezoekadres
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27
2311 BG Leiden
Zaal
Vossiuszaal

Op vrijdag 16 mei organiseert Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) een workshop met zeldzame en bijzondere oude boeken uit de collecties. In de workshop toont Kasper van Ommen, conservator Westerse gedrukte werken, uiteenlopende en bijzondere boeken die in Leiden zijn gedrukt door de drukkers die aan de Universiteit Leiden waren verbonden, onder wie Plantijn, Elsevier en Luchtmans.

Drukker en uitgever Christoffel Plantijn

Bij de productie van boeken en verspreiding van kennis speelden de Leidse academiedrukkers een belangrijke rol. De universiteit stelde deze drukkers aan om werken van de hoogleraren uit te geven, de dissertaties en disputaties van studenten te drukken en om als boekhandelaar op te treden. Ze vervulden daarmee een sleutelrol in de productie van wetenschappelijk kennis en nieuwe ideeën.

Tijdens de workshop zullen bijzondere, bekende en onbekende boeken worden getoond die door de academiedrukkers werden gedrukt . Sommige behoren tot de grootste kunstschatten van de bibliotheek die zelden of nooit de kluizen verlaten. Kortom, de workshop is een unieke kans deze werken van dichtbij te kunnen bekijken, een kans die je niet kunt laten lopen.

Deelname is gratis, aanmelden is verplicht. U kunt zich tot en met maandag 12 mei aanmelden.

Aanmelden
Het laatste werk van Galileo Galilei werd in 1638 uitgegeven door Elsevier

De workshop wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van Universiteit Leiden. Voor deelname is geen specifieke voorkennis vereist. De workshop wordt twee keer gehouden, van 14.00 tot 15.00 uur en van 15.30 tot 16.30 uur in de Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27.

Collectie

Al sinds de oprichting van de Leidse Universiteitsbibliotheek bestaat de ruggengraat van de Leidse collecties uit gedrukte boeken. Zo was de Polyglotbijbel, die gedrukt werd door meesterdrukker Christoffel Plantijn en die door Willem van Oranje in 1575 symbolisch aan de Universiteit Leiden werd geschonken, het eerste boek dat in de bibliotheek terecht kwam. In de jaren daarna stonden handschriften en drukwerk gebroederlijk naast elkaar op de plank, tot de handschriften in de achttiende eeuw werden afgezonderd van de drukken en in aparte kasten werden geplaatst. Het zou tot de negentiende eeuw duren tot de oudste en meest bijzondere gedrukte werken werden overgebracht van de ‘gewone’ bibliotheekcollectie naar wat wij nu kennen als de Bijzondere Collecties.

Prent van de Elsevier drukkerij in Leiden

Universiteit Leiden 450 jaar!

Op 8 februari 2025 bestaat Universiteit Leiden 450 jaar. De Universiteit Leiden is daarmee de oudste universiteit van het huidige Nederland. Dit bijzondere lustrum is aanleiding voor Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) om de rijke universitaire collecties onder de aandacht te brengen. Dit betreft zowel de Bijzondere Collecties als de moderne collecties. Ter gelegenheid van het jubileum worden van februari tot en met juni activiteiten voor het belangstellende publiek georganiseerd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.