Eric De Brabandere over rol EU in kwestie rond Westelijke Sahara
Marokko zegt het contact met de Duitse regering op. Volgens Marokkaanse media is ministeries en andere overheidsinstanties per brief gevraagd direct de samenwerking op te schorten met de Duitse ambassade in Marokko.
Met deze maatregel zet Marokko de EU stevig onder druk om kleur te bekennen in de kwestie Westelijke Sahara, zeggen deskundigen. De Westelijke Sahara, die al sinds 1975 door Marokko is ingelijfd maar door onafhankelijkheidsbeweging Polisario – met steun van Algerije – als eigen staat wordt opgeëist, kwam eind vorig jaar weer op de agenda toen de Amerikaanse president Trump besloot de soevereiniteit van Marokko over de regio te erkennen.
Hoewel Duitsland verder geen concrete stappen heeft ondernomen om Marokko's soevereiniteit over Westelijke Sahara te betwisten, grijpt Marokko het moment nu toch aan om zijn geostrategische belang voor de EU te onderstrepen, zegt hoogleraar Internationale Geschillenrecht Eric de Brabandere in de Volkskrant. 'De EU is altijd terughoudend geweest om de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara te erkennen omdat dit in strijd zou zijn met het zelfbeschikkingsrecht van volkeren – de Saharanen hebben immers zelf nooit kunnen instemmen met de gedeeltelijke controle door Marokko na het vertrek van de Spanjaarden. Hoewel de druk groot is lijkt het me onwaarschijnlijk dat de EU dit principe zou laten varen.'