Hoe gaan cybercriminelen te werk?
Er is veel te doen als het gaat om cybercrime: op onderzoeksgebied gebeurt er te weinig en politie en justitie hebben te weinig capaciteit vrijgemaakt. Rutger Leukfeldt, hoogleraar Governing Cybercrime, vertelt bij Omroep West over de inhaalslag die gemaakt moet worden.
In Leiden gebeurt er al veel op het thema van cybercrime, maar er is meer nodig qua onderzoek en onderwijsontwikkeling. 'De politie, overheden en cybersecuritybedrijven: ze zitten allemaal te springen om kennis', stelt Leukfeldt.
Onderzoek doen op het gebied van cybercrime is hard nodig, maar dat is altijd lastig, zeker omdat criminelen zich niet laten interviewen. Leukfeldt vertelt: 'Aan de andere kant hebben we het darkweb, daar weten we veel van. Ook Telegram is heel toegankelijk, en daar vindt heel veel criminaliteit plaats'.
Het bestrijden van cybercrime blijft een kat-en-muis-spel. 'We lopen er achteraan, het gebeurt zo massaal. Een inbreker wordt moe of de nacht is voorbij. Maar een cybercrimineel stuurt in een keer 10.000 mailtjes of scant zonder moeite een groot deel van internet op zoek naar zwakke plekken in de beveiliging. Het is voor hen productie draaien, zo makkelijk, dus ze gaan echt niet stoppen', aldus Leukfeldt.
Lees het volledige artikel op de website van Omroep West.