Universiteit Leiden

nl en

AI-modellen maken volop gebruik van Nederlandse kunst – schendt dit het auteursrecht van kunstenaars?

Schenden AI-modellen zoals Midjourney het auteursrecht van kunstenaars? Dirk Visser, hoogleraar Intellectueel Eigendomsrecht, sprak met NOS Radio 1 Journaal over dit onderwerp.

Met kunstmatige intelligentie kunnen we nieuwe content produceren. Dat kan een uitkomst zijn als je een snel een tekst of beeld nodig hebt. Maar waar komt die kunst vandaan? Dirk Visser, hoogleraar Intellectueel Eigendomsrecht, sprak met NOS Radio 1 Journaal over hoe AI-modellen bestaande kunstwerken en beelden gebruiken om nieuwe content te produceren. Wat gebeurt er als deze modellen, zoals Midjourney, een herkenbaar beeld of kunstwerk reproduceren? Denk bijvoorbeeld aan Nijntje van Dick Bruna: 'Er gaan een heleboel plaatjes van Nijntje in, en een heleboel andere plaatjes. [...] Als je het model dan vraagt om een foto van Nijntje, dan maakt het Nijntje - dat kan het gewoon.' Zou Dick Bruna daar in theorie iets tegen kunnen doen? Dat is nog onduidelijk. 

'Dat komt omdat in Europa de wetgever heeft gezegd dat dat mag, behalve als je het auteursrecht nadrukkelijk hebt voorbehouden. En hoe dat precies moet, is niet helemaal duidelijk.' Kunstenaars of bedrijven moeten hun auteursrecht dus goed voorbehouden om te bewijzen dat techbedrijven inbreuk maken op dit auteursrecht. Rechters in Europa en in Amerika hebben hier nog geen duidelijke beslissingen over kunnen maken. 'Het heeft natuurlijk ook voordelen. Deze technologie leidt ertoe dat iedereen leuke kunstwerkjes kan maken, maar wel over de rug van bestaande kunstenaars. En die afweging, die moet de rechter nog gaan maken, zowel in Amerika als in Europa.'

Luister naar het volledige fragment via NOS Radio 1.

Afbeelding: Unsplash+

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.