Universiteit Leiden

nl en

De stille kracht van politieke assistenten

Caspar van den Berg, bijzonder hoogleraar Transities in de publieke sector, vertelt in NRC over hoe politieke assistenten functioneren als oliemannetjes in een steeds complexer en gefragmenteerder politiek landschap.

Politieke assistenten zorgen ervoor dat de communicatie en samenwerking tussen bewindspersonen en ambtenaren soepel verloopt. Ze spelen een cruciale rol in het navigeren van de uitdagingen die ontstaan door de versplintering van de politiek en de groeiende behoefte aan interne afstemming binnen het kabinet. Politieke assistenten blijven vaak op de achtergrond; hun werk wordt vaak geassocieerd met 'achterkamertjespolitiek'. Hier wordt tegen verdedigd dat hun werk juist niet 'schimmig' is, maar bijdraagt aan een beter geïnformeerd parlement en efficiënter beleid.

Van den Berg, voegt hieraan toe dat de behoefte aan politieke assistenten groeit in een steeds complexer en gefragmenteerder politiek landschap. Hij stelt dat assistenten fungeren als ' oliemannetjes of olievrouwtjes' die de communicatie en samenwerking binnen het kabinet moeten smeren, vooral in situaties waarin de politieke dynamiek gecompliceerder is. Dit geldt des te meer voor partijloze ministers zoals Dick Schoof, die zonder de steun van een politieke achterban extra inspanningen moeten leveren om op de hoogte te blijven van de wensen en belangen van coalitiepartijen. Van den Berg benadrukt ook dat hoewel assistenten een belangrijke rol spelen, hun positie niet te veel invloed mag uitoefenen om de balans met het ambtelijke apparaat te bewaren.

Lees het volledige artikel op de website van NRC (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.