Universiteit Leiden

nl en

Was Brexit een valse belofte? Wat de rellen van extreemrechts te maken hebben met migratiebeleid

Waarom laaien er rellen op in het Verenigd Koninkrijk, aangespoord door de extreemrechtse British Defence League? Jorieke Manenschijn sprak met EenVandaag over hoe de beloftes van Brexit aan de woede hebben bijgedragen.

Er vinden in Engeland op meerdere plaatsen rellen plaats nadat op 29 juli drie kinderen het slachtoffer waren van een steekaanval. Nadat een vals gerucht de ronde deed dat de aanvaller een islamitische migrant was, gingen protestanten de straat op. Dit mondde uit tot geweldadige rellen, islamitische gemeenschappen en moskeeen werden het doelwit. Jorieke Manenschijn sprak met EenVandaag over de oorzaken van deze rellen, en hoe het meer met de onvrede na Brexit te maken heeft dan de aanval op 29 juli.

In 2016 stemde 51,89% van de Britten 'Leave' tijdens het referendum om de EU te verlaten, deels vanwege de verwachting dat het Verenigd Koninkrijk meer regie zou krijgen over haar migratiebeleid. Manenschijn vertelt: 'Een van de beloftes van Brexit was dat migratie beperkt zou worden. [sic] Maar daaronder ligt ook een veel bredere onvrede over bestaanszekerheid in het Verenigd Koninkrijk.' Zo zijn er zorgen over inflatie en beschikbaarheid van gezondheidszorg. En volgens Manenschijn is een oplossing nog niet in zicht: 'Ze kunnen nu de rellen wel de kop indrukken [sic] maar ze zullen daarna wel recht moeten doen aan de zorgen van deze groep en de sentimenten die daar leven. Dus het wordt erg interessant om straks te zien hoe ze deze problemen gaan adresseren en voorkomen dat dit in de toekomst weer uit de hand loopt.'

Bekijk de rest van het interview met Jorieke Manenschijn op EenVandaag

Foto: Mylo Kaye via Unsplash+

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.