Universiteit Leiden

nl en

Wetenschap buiten de kantoormuren: quantum op een festival of in de bieb.

Promovendus Vincent Koeman wil dat echt iedereen met quantum in aanraking komt. Hoe hij dat doet? Met een quantum pop-up tentoonstelling in de lokale bibliotheek én op Lowlands Science. Hij vertelt erover in het Leidsch Dagblad en New Scientist.

De tentoonstelling komt van de University of Waterloo in Canada. Leider van de onderzoeksgroep Quantum & Society Julia Cramer, bij wie Koeman zijn PhD doet, kwam de tentoonstelling daar tegen. Die bestaat uit een aantal panelen en verschillende interactieve onderdelen. ‘Hij stond er een beetje te verstoffen en Julia kwam toen op het idee om hem naar Nederland te halen. We hopen dat de tentoonstelling de belangstelling voor quantum vergroot, dat mensen er meer in willen duiken’, aldus Koeman.

Lees het artikel in Leidsch Dagblad (€): Tentoonstelling in BplusC moet bezoeker een goed gevoel over quantum geven. 

Van de lokale bibliotheek naar een van de grootste landelijke festivals

Volgens de promovendus gaat quantumtechnologie een grote impact hebben op de maatschappij en is goede communicatie cruciaal. Door de samenleving over quantumtechnologie te vertellen, hoopt hij dat meer mensen interesse in het onderwerp krijgen en er ook positiever tegenoverstaan. ‘We hopen daarnaast ook een discussie op gang te brengen in de maatschappij tussen experts en niet-experts om zo van elkaar te leren.’ Het festival is de perfecte plek voor het onderzoek, vertelt Koeman: ‘Bij Lowlands hebben we te maken met een heel breed publiek. Het is superinteressant om te zien hoe dat de resultaten beïnvloedt.’   

Lees het artikel in New Scientist: Hoe verandert een tentoonstelling jouw kijk op quantumtechnologie? 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.