Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers bij EenVandaag over hoe veilig Telegram is

Berichtendienst Telegram komt steeds vaker negatief in het nieuws. Dit vanwege de criminele activiteiten die op het platform plaatsvinden. De actualiteitenrubriek EenVandaag van AVROTROS beantwoordt vragen van kijkers, luisteraars en lezers.

Bart Custers

Telegram komt vaak negatief in het nieuws omdat allerlei activiteiten worden toegestaan. Als er melding wordt gedaan van iets illegaals, wordt er veelal niet ingegrepen, zegt Bart Custers, hoogleraar Law & Data Science bij eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie bij EenVandaag (11 september 2024).  Het gaat bijvoorbeeld om drugshandel, wapenhandel, maar ook kinderporno en geweld. Het is een waslijst aan delicten.

In Frankrijk is de baas van Telegram eerder deze maand gearresteerd omdat het platform criminele activiteiten zou faciliteren. Custers geeft aan dat als je criminaliteit mogelijk maakt op je platform, daarvan weet hebt, en er vervolgens niets aan doet, dat het platform dan zelf ook verantwoordelijk is. Maar zelfs als de CEO achter de tralies verdwijnt, verwacht hij niet dat er veel zal veranderen, omdat dat hun verdienmodel zou aantasten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.