Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers in Nederland Rechtstaat over rechter die ChatGPT gebruikte

Deze maand kwam naar buiten dat een kantonrechter ChatGPT gebruikte voor zijn uitspraak. De rechter nam een gedeelte van de tekst van de populaire AI-chatbot over in zijn vonnis. Daarover ontstond veel ophef in de media en er werd getwijfeld of de inzet van ChatGPT in de rechtszaal toelaatbaar en verantwoord is.

Toch moeten we hier niet zo paniekerig over doen, stelt Bart Custers, hoogleraar Law & Data Science bij eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie in een blog voor Nederland Rechtstaat, op 2 september 2024. Het hoeft geen probleem te zijn dat rechters ChatGPT gebruiken bij hun werk, mits er duidelijke spelregels zijn. Sterker nog, net als in veel andere sectoren kan het gebruik van AI het werk van rechters ondersteunen, verlichten en zelfs verbeteren.

Rechters die alles inzetten om tot een juiste en rechtvaardige beslissing te komen laten zien dat ze midden in de maatschappij staan, zich goed informeren en hun beslissingen zorgvuldig onderbouwen. Het gebruik van AI in de rechtszaal zal naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen, dus wen er maar vast aan, stelt Custers.

Zie deze websites voor meer informatie over de uitspraak en het vonnis:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.