Bart Custers in Volkskrant over criminele techbedrijven
Overheden pakken techbedrijven als X, Telegram en Clearview, die de wet aan hun laars lappen, steeds vaker aan met een boete, blokkade of strafrechtelijke vervolging. In de praktijk haalt dat echter weinig uit. De aanpak moet dus nog steviger, stelt Bart Custers, hoogleraar Law & Data Science bij eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie, in de Volkskrant.
In Brazilië laat de hoogste rechter X blokkeren omdat het platform niets doet aan nepnieuws en haatzaaien. In Frankrijk is de hoogste baas van Telegram gearresteerd omdat hij niets doet aan witwassen en de verspreiding van kinderporno via het platform. In Nederland krijgt Clearview een boete van ruim 30 miljoen euro omdat ze illegaal 30 miljard foto’s van mensen verzamelden. De aanpak van techbedrijven die zich niet aan de regels houden, lijkt te verstevigen. Toch blijven de bedrijven systematisch de regels negeren.
Deze bedrijven ontduiken hun verantwoordelijkheid, voeren juridische procedures en blijven doorgaan met het negeren van de regels. De reden daarvoor is eenvoudig: het zou hun ontzettend veel geld kosten om de regels na te leven. Echter, zegt Custers, een organisatie die geld verdient door doelbewust de wet te overtreden, kwalificeert als een criminele organisatie. Dan kan een stevige strafrechtelijke aanpak noodzakelijk zijn om de illegale activiteiten een halt toe te roepen.
Zie de website van de Volkskrant voor het artikel (16 september).