Universiteit Leiden

nl en

Personal Professional Skills Lab: een certificaat voor de ontwikkeling van FSW-bachelorstudenten

In lijn met de universitaire en facultaire ambitie: ‘Toekomstgerichte ontwikkeling van studenten’, kunnen alle FSW-bachelorstudenten vanaf nu een driejarig facultair keuzeprogramma volgen met certificaat voor persoonlijk-professionele ontwikkeling. Het programma start met de huidige eerstejaarsstudenten; zij zijn ingeschreven voor de startmodule en bepalen daarna zelf hun leerlijn.

Wat is het Personal Professional Skills Lab?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Personal Professional Skills Lab

Vanaf dit academisch jaar kunnen FSW-studenten in Leiden én Den Haag zich met behulp van het meerjarige Personal Professional Skills Lab-programma (PPSL) ontwikkelen in een richting die voor hen belangrijk is. De facultaire inbedding door FSW van dit programma in het studieaanbod, is een belangrijke stap in het realiseren van een rechtstreeks aanbod van de basisvaardigheden (skills) die Universiteit Leiden voorstaat.

Uniek is daarbij dat de rode draad door PPSL voor elke student het eigen online persoonlijke Learning My Way-portfolio zal zijn (ontwikkeld door het Personal Development Centre). In dit portfolio bereidt de student de gekozen workshops voor, en slaat de student ook inzichten en gemaakte materialen op. Zo behoudt de student het zicht op de eigen persoonlijk-professionele ontwikkeling.  

PPSL focust binnen deze skills vooral de op inter- en intrapersoonlijke vaardigheden. Hiermee onderstreept de Faculteit der Sociale Wetenschappen het belang van de ontwikkeling van elke student als persoon tijdens de studie. Zo kan iedereen de vakkennis, zelfkennis, inzichten en vaardigheden toepassen bij betreding van de arbeidsmarkt.

Elementen van PPSL zijn onder andere:

  • het leren werken vanuit zelfreflectie en eigen waarden;
  • bewustzijn van je comfortzone en hoe hiermee te werken;
  • combineren van studie en studentenleven;
  • leren benoemen en toepassen van eigen talent;
  • keuzes maken en daaraan committeren;
  • perspectief ontwikkelen op eigen professionele context en CV-vorming.  

"Ik ben verheugd dat het PPSL-programma na een lange voorbereiding nu van start gaat. We hopen dat dit programma belangrijke positieve effecten zal hebben op de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten, hun arbeidsmarktvoorbereiding en hun motivatie, planning en zelfsturing, wat ook positief kan bijdragen aan hun studiesucces en ‘leven lang leren’. Daarnaast is het doel om het bestaande aanbod vanuit de Student Plaza beter te verbinden en het gebruik ervan onder studenten te vergroten. En natuurlijk hopen we vooral ook dat dit programma goede ondersteuning biedt aan docenten en studieadviseurs. In de komende uitdagende periode voor de faculteit blijven we uiteraard goed evalueren hoe dit programma het onderwijs en de studentenondersteuning optimaal versterkt en blijven we het programma iteratief verbeteren." – Kristiaan van der Heijden, Vice decaan en Portefeuillehouder Onderwijs FSW

PPSL aanbod vanuit FSW en Student Plaza

Het ontwikkelen van dit programma kent een flinke aanloop, door de grootschaligheid van het project en de samenwerkingen daarbinnen. PPSL wordt gezamenlijk aangeboden door alle FSW-afdelingen van de Student Plaza en verbindt elementen uit de programma's van deze diensten. Het programma is faculteitsbreed ingestoken: de instituutsbesturen en de faculteitsraad hebben meegedacht over het programma. De Student Plaza en instituten willen het aanbod voor studenten, wat voor het grootste gedeelte al bestond, op deze manier duidelijk en eenduidig op de kaart zetten. Daarnaast kunnen geïnteresseerde docenten en studieadviseurs van alle disciplines worden betrokken in het PPSL onderwijsprogramma voor de studenten. Lees meer hierover op het nieuwe Docentenplatform FSW.

Ook voor degenen die direct met studenten werken is er winst te behalen: zij kunnen met studenten meedenken in hun leerproces door hen de weg te wijzen naar de PPSL-modules. Het aanbod is te vinden in de FSW cursuskalender en de PPSL-Brightspacepagina voor studenten. Het PPSL-aanbod is een aanvulling op het curriculaire onderwijs en ondersteunt daarmee studenten, docenten en studieadviseurs. Studenten die bijvoorbeeld gebaat zijn bij één of meer van de volgende onderwerpen, kunnen deze elementen zelf toevoegen aan hun leerlijn door aan PPSL deel te nemen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het trainen van studie- en studeervaardigheden en bewustwording van je eigen uitgangspositie om deze in te zetten voor betere studieresultaten (POPcorner);
  • het trainen van zelfreflectie en veerkracht, thema’s rondom persoonlijke ontwikkeling:  keuzes, werken met talent, waarden en commitment (Personal Development Centre);
  • (studie)loopbaankeuzes, ontwikkelen persoonlijk- en loopbaanprofiel, arbeidsmarktoriëntatie, netwerk- en sollicitatievaardigheden (Career Service FSW);
  • innovatief onderwijs op het gebied van (maatschappelijk) relevante thema’s in een interdisciplinaire context (Honours College FSW).

"Studenten krijgen tijdens hun bachelor ontzettend veel inhoudelijke kennis aangereikt, maar het is ook belangrijk om na te denken over wie je bent en wat je belangrijk vindt. Dat merkte ik ook toen ik zelf Personal & Professional Development volgde als onderdeel van het Honours Traject. Dat het PPSL nu concreet inspeelt op de behoeften van studenten zorgt ervoor dat ze zowel tijdens als na hun studie beter weten wat ze willen, zich nog verder kunnen ontwikkelen en gemotiveerder zijn." – Robin Buijs, FSW Assessor & Honours College FSW alumnus

Van startmodule tot certificaat

Het programma voor de eerstejaarsstudenten begint met een startmodule per discipline (Politieke Wetenschap, IRO, Psychologie en CA-OS*) en zal plaatsvinden in de periode van oktober tot en met januari. Tijdens het kennismakingsseminar wordt het online portfolio en het aanbod geïntroduceerd. Daarna zal elke student kunnen kiezen om op een eigen moment (in jaar 1, 2 of 3) in te stappen voor verwerving van het certificaat. Tijdens dit programma zal de student extra vertrouwen krijgen en handvatten om de eigen toekomst vorm te geven. Naar eigen behoefte worden de modules gebundeld, eindigend met de slotmodule die helpt voorbereiden op de toekomst na de bachelor. Bij succesvolle deelname aan tenminste zes modules van drie uur (18 uur), wordt het Personal Professional Skills Certificate uitgereikt. Het certificaat kan de student vervolgens inzetten, bijvoorbeeld om aan toekomstige werkgevers te laten zien dat de student naast vakinhoudelijke kennis ook aandacht besteed heeft aan persoonlijke en professionele vaardigheden.

Het programma start dit jaar met de huidige eerstejaarsstudenten; studenten in jaar 2 of hoger kunnen zoals gebruikelijk deelnemen aan de losse activiteiten van de Student Plaza. Volgend academisch jaar is het certificaat beschikbaar voor eerste- en tweedejaarsstudenten, en het jaar daarop voor alle FSW-bachelorstudenten.

*M.u.v. Pedagogische Wetenschappen: studenten volgen al een vergelijkbaar programma in hun curriculum.

De opbouw en het verloop van een PPSL-traject.

Docentenplatform FSW

Wat kan ik hier als docent of studieadviseur mee? Alle info op één plek.

Docentenplatform FSW

Studentenwebsite PPSL

Wat kan ik hier als student mee? Alle info op één plek.

Studentenwebsite PPSL

Auteurs: Thalia Thomassen, Marc Cleiren. Foto's: Eric van de Bandt, Justin Sijtsma, Fie Luijten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.