Ophef over onorthodoxe maatregel: ouders toeslagenaffaire worden afgekocht
Het voorstel van de Dienst Toeslagen, onderdeel van het ministerie van Financiën, om de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire te compenseren met een eenmalig geldbedrag van 5.000 euro leidt tot ophef onder gedupeerden, advocaten en hoogleraren. Ymre Schuurmans, hoogleraar bestuursrecht, sprak erover met Nieuwsuur.
De oorzaak: het vastlopen van de hersteloperatie en de grote hoeveelheid bezwaarschriften. Tot begin september ontving de dienst ongeveer 12.000 bezwaren, waarvan er pas 3.600 zijn afgehandeld. Voor de overige bezwaren moet de Uitvoeringsdienst Herstel Toeslagen (UHT) dwangsommen aan de gedupeerden betalen. Volgens Schuurmans is het nog nooit eerder voorgekomen dat een uitvoeringsinstantie van de overheid op deze schaal is vastgelopen.
Via het aanbod van 5.000 euro aan de gedupeerden wil de Dienst Toeslagen de bezwaren wegwerken en kosten besparen. Volgens de hoogleraar bestuursrecht komt het ministerie niet tegemoet aan de wensen van de slachtoffers: ‘Herstelrecht is ook ruimte bieden aan persoonlijke verhalen van gedupeerden en dat gebeurt niet echt met deze schikking. Het voorstel is geen oplossing voor de ouders die willen begrijpen wat er gebeurd is en waarom ze zijn geprofileerd als fraudeur door de Belastingdienst.’
Foto: Nik Shuliahin via Unsplash