Universiteit Leiden

nl en

Uitspraak over transferregels FIFA kan grote gevolgen hebben

Volgens het Europese Hof van Justitie zijn de regels van de FIFA die de basis vormen voor miljoenentransfers in het wereldwijde profvoetbal in strijd met de Europese wetgeving. Stefaan Van den Bogaert, hoogleraar Europees Recht, sprak met verschillende media over de mogelijke gevolgen.

De zaak rondom de transferregels werd onder de aandacht gebracht van het Europees Hof. Een Belgische rechter had vragen gesteld over een mogelijke schadevergoeding die de Belgische voetbalclub Charleroi in 2014 aan de Russische club Lokomotiv moest betalen. De reden van de schadevergoeding was de overname van de Franse voetballer Lassana Diarra. Eerder weigerde Diarra op de training te verschijnen na onenigheid met zijn trainer bij Lokomotiv. De club rekende hem dit aan als contractbreuk. Voetballers die zonder geldige reden hun contract verbreken riskeren door de huidige FIFA-regels een schadeclaim en een schorsing. In veel gevallen wordt de nieuwe club ter compensatie aansprakelijk gesteld voor de schadeclaim.

Van den Bogaert spreekt van een ‘zeer grote uitspraak’. Met de uitspraak van het Europees Hof wordt onderstreept dat ‘spelers bepaalde rechten hebben en die effectief kunnen afdwingen.’ Van den Bogaert stelt dat het ervoor zorgt dat profvoetballers meer als ‘gewone werknemers’ worden gezien: ‘In het verleden kwam het bijna nooit voor dat een voetballer een contract verbrak. Dat zal nu makkelijker worden en dat is beter voor de spelers.’ De hoogleraar stelt dat de uitspraak in het verlengde ligt van het Bosman-arrest dat in de jaren negentig een ‘big bang’ in het sportrecht veroorzaakte. 

Wat de exacte gevolgen voor het transfersysteem precies zullen zijn, blijft vooralsnog onduidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid betekent dit het einde van torenhoge transferbedragen, wanneer een speler zijn contract eerder verbreekt. Wanneer dit het geval is zou dit grote consequenties kunnen hebben voor voetbalclubs in  landen als Nederland en België, waar de transfermarkt vaak een belangrijk onderdeel vormt van het businessmodel van de club, aldus Van den Bogaert.

Meer weten? 

RTL Nieuws (3 oktober)
RTL Nieuws (4 oktober)
RTL Nieuws TV-uitzending (4 oktober)
Het AD (€)
NRC (€)
Parool
Albrandswaards Dagblad

Zie ook het eerder nieuwsbericht over dit onderwerp

Foto: Vienna Reyes via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.