Universiteit Leiden

nl en

Waarom duurzaamheid niet altijd duurzaam is

'Veel duurzame maatregelen en keuzes zijn ontwikkeld vanuit een westers, technologisch en kapitalistisch kader.’ Shivant Jhagroe, universitair docent bestuurskunde, pleit voor een radicale herziening van onze benadering van duurzaamheid met zijn recente boek 'Voorbij duurzaamheid’, besproken bij het NRC.

Jhagroe bekritiseert de oppervlakkige opvatting van duurzaamheid die volgens hem geen afstand neemt van kapitalisme en kolonialisme. Hij illustreert dit met het voorbeeld van elektrische auto's: 'Voor wie zijn duurzame auto's eigenlijk ontworpen? Is kiezen voor een duurzame auto ook een rechtvaardige keuze?'

In het interview benadrukt Jhagroe dat verduurzamen vaak betekent dat we huidige consumptiepatronen proberen te behouden zonder fundamentele veranderingen. Hij pleit voor ecorechtvaardigheid, waarbij lokale gemeenschappen en hun behoeften centraal staan. Dit houdt in dat we moeten luisteren naar wat gemeenschappen zelf belangrijk vinden.

Jhagroe roept op tot systeemkritiek en het afleren van consumptieverslavingen, zoals de behoefte aan tropisch fruit of auto's. Hij benadrukt dat echte verandering begint met het stellen van moeilijke vragen over onze verlangens en behoeften.

Lees het volledige artikel op de website van het NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.