Podcast: Zoveel verschillen we niet van neanderthalers
Tegenwoordig loopt er nog maar één menssoort rond op aarde: de homo sapiens. Ongeveer 40.000 jaar geleden stief de neanderthaler uit, nauw aan ons verwant. Deze soort staat vooral bekend als dom, barbaars en onderontwikkeld: dat hij is uitgestorven komt dan ook vast doordat hij dommer was dan wij. Of zit het anders? De Leidse archeoloog Gerrit Dusseldorp legt het uit in een podcast van de Universiteit van Nederland.
De neanderthaler heeft zijn reputatie niet mee. Terwijl we onszelf, de homo sapiens, graag verheffen tot het hoogtepunt van de evolutie, zien we de neanderthaler over het algemeen als dom en onbehouwen. Toch verschillen we niet veel van elkaar, vertelt Dusseldorp: 'Qua anatomie en intelligentie zit er eigenlijk nauwelijks verschil tussen neanderthalers en wij.' En wist je dat alle mensen buiten Afrika 2 procent neanderthaler-DNA hebben?
'De kans dat een soort uitsterft is 100 procent'
Uitgestorven
Waarom is de neanderthaler dan uitgestorven? Dusseldorp licht verschillende theorieën toe. Was het klimaatverandering, heeft de homo sapiens de neanderthalers uitgeroeid of was het gewoon pech? Aan zijn intelligentie hoeft het niet te liggen: 'de kans dat een soort uitsterft is uiteindelijk 100 procent, je weet alleen niet wanneer'.
Waren neanderthalers echt zo dom?
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website of