![](/binaries/content/gallery/ul2student/governance-and-global-affairs/maeslantkering-1_tcm26-306632.jpg/maeslantkering-1_tcm26-306632.jpg/d880x320)
Hoe Europa het overstromingsrisico kan verminderen
Na de recente overstromingen in Europa eind 2024, wordt verwacht dat Europa vaker te maken krijgt met ernstige overstromingen. Paul Hudson, universitair hoofddocent Fysische geografie, bespreekt de uitdagingen van overstromingsbeheer in een artikel voor The Conversation.
Hudson benadrukt de moeilijkheden bij het verminderen van overstromingsrisico's in Europa, waarbij hij wijst op de hoge bevolkingsdichtheid, economische activiteiten in overstromingsgevoelige gebieden en aanzienlijk cultureel erfgoed. Hij merkt op dat het overstromingsrisico grotendeels is toegenomen door het 'dijkeffect', waarbij mensen zich hebben gevestigd in voorheen overstromingsgevoelige gebieden die nu beschermd worden door overstromingsverdediging.
'Het implementeren van effectief overstromingsbeheer is ook moeilijk omdat niet alle overstromingen hetzelfde zijn,' merkt hij op. Hudson identificeert drie hoofdtypen overstromingen die Europa treffen: fluviale, pluviale en kustoverstromingen door stormvloed. Hij legt uit dat de meest uitdagende overstromingen om te beheren worden veroorzaakt door meerdere overstromingsprocessen, zoals vorige winter in het stroomgebied van de Neder-Rijn.
Om deze uitdagingen aan te pakken, stelt Hudson drie belangrijke stappen voor: verbeteren van publieke vroeg waarschuwingssystemen en bewustwording vergroten, implementeren van maatregelen in het bovenstroomse stroomgebied, en het herontwerpen van hydraulische infrastructuur in het benedenstroomse gebied. 'Hoewel overstromingen door extreme regenval in Europa niet kunnen worden vermeden, kunnen de risico's en verwoestingen wel worden verminderd,' concludeert Hudson. Hij benadrukt de noodzaak voor Europese landen om waakzaam, vooruitdenkend en proactief te zijn bij het implementeren van effectieve overstromingsbeheerstrategieën, ondanks de hoge kosten die daarmee gepaard gaan.
Lees het volledige artikel op de website van The Conversation (EN).
Paul Hudson is universitair hoofddocent Fysische geografie aan Leiden University College in Den Haag.