Universiteit Leiden

nl en

Oudste DNA van moderne mens onthult tijdvak van vermenging met neanderthalers

Nieuw onderzoek werpt licht op de vermenging tussen neanderthalers en vroegmoderne mensen, die plaatsvond tussen 50.500 en 43.000 jaar geleden. Dit korte maar invloedrijke tijdvak, vastgesteld via DNA-analyse van meer dan 300 individuen, markeert een cruciale periode in onze evolutie.

Neanderthalers, die al honderden duizenden jaren in Europa leefden, droegen genen bij die onze voorouders hielpen zich aan te passen aan nieuwe klimaten, voedselbronnen en ziektes. Vooral genen gerelateerd aan het immuunsysteem, huidpigment en stofwisseling bleken voordelig. Tegelijkertijd verdwenen schadelijke genen uit het DNA van moderne mensen.

Deze vermenging toont aan dat de verschillen tussen neanderthalers en moderne mensen kleiner waren dan gedacht. “Vroeger dachten onderzoekers dat soorten star en onveranderlijk waren,” zegt Wil Roebroeks, hoogleraar paleontologische archeologie aan de Universiteit Leiden. “Sinds Darwin weten we dat soorten continu veranderen, en de genetica laat dit nu ook heel mooi zien voor het verre verleden.”

Lees het volledige artikel op de website van de NOS.

Lees ook het volldige artikel op de website van Trouw. (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.