Sabotage en desinformatie: hybride oorlogsvoering zet westerse infrastructuur onder druk
Er is een groeiende dreiging van sabotage en hybride oorlogsvoering door Rusland in het Westen. Bart Schuurman, hoogleraar Terrorisme en Politiek Geweld, vertelt over zijn onderzoek naar sabotageacties in NRC.
Schuurman heeft samen met zijn team een overzicht gemaakt van incidenten sinds de Russische inval in Oekraïne. 'Met name het aantal sabotageacties nam snel toe.' Schuurman geeft aan dat de ernst en het aantal van de incidenten vooral in 2023 toenamen.
'De acties worden steeds roekelozer', zegt hij, waarbij hij onder andere wijst op pogingen om vliegtuigen van DHL neer te halen en de moordpoging op de ceo van Rheinmetall. Hij legt uit dat de meeste incidenten zich nu richten op landen als Duitsland en Frankrijk. Volgens Schuurman verschuift de focus van de Russische activiteiten van landen dicht bij Rusland, zoals de Baltische Staten, naar West-Europa, met name Duitsland en Frankrijk. Hij benadrukt dat Nederland voorbereid moet zijn op sabotage van vitale infrastructuur. 'Dat is veel waarschijnlijker dan een conventionele aanval door Rusland.'
Het attributeren van de daden aan Rusland is volgens Schuurman moeilijk, aangezien de Russische autoriteiten geen sporen achterlaten. Toch ziet hij een duidelijk patroon van activiteiten die gericht zijn op het ondermijnen van de publieke steun voor Oekraïne. De onderzoekers verzamelen incidenten die door veiligheidsdiensten of regeringen aan Rusland worden toegeschreven, maar benadrukken ook dat de informatie niet altijd volledig transparant is. Schuurman hoopt dat zijn onderzoek meer bewustzijn creëert over de hybride oorlogsvoering die Rusland in Europa voert.