Universiteit Leiden

nl en

De betekenis achter de verzetting van de doemdagklok

De doemdagklok, symbool voor het risico op een wereldwijde ramp, is verschoven naar 89 seconden voor middernacht. Dit is dichterbij dan ooit. Wat betekent dit voor de wereld? Linde Desmaele, universitair docent Intelligence and Security, legt het uit op Nu.nl.

De klok, ingesteld door het Bulletin of the Atomic Scientists, dient vooral als waarschuwingsteken. Volgens Desmaele moeten we de klok niet zien als voorspelling, maar als een signaal. 'Het gaat om bedreigingen die ontstaan wanneer technologische en wetenschappelijke vooruitgangen onbeheersbaar worden,' legt ze uit.

Desmaele benadrukt dat de verschuiving niet betekent dat de situatie plots gevaarlijker is geworden, maar dat er te weinig vooruitgang is geboekt in het beheren van risico's. 'Zoals ik het begrijp, zijn de bedreigingen niet nieuw. Het probleem is dat er geen of onvoldoende stappen worden gezet om die gevaren aan te pakken,' zegt ze.

De klok kijkt tegenwoordig naar meer dan kernwapens alleen. Ook klimaatverandering, kunstmatige intelligentie en pandemieën spelen mee in de risicoanalyse. Toch benadrukt Desmaele dat de doemdagklok in bredere zin bedoeld is om urgente kwesties op de agenda te zetten.

Lees het hele artikel op de website van Nu.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.