Waarom Amsterdam inzet op persoonsgerichte aanpak van radicalisering
In Argos geeft Jelle van Buuren, universitair hoofddocent, zijn visie op de persoonsgerichte aanpak van radicalisering die door de gemeente Amsterdam is ingevoerd. Het beleid richt zich op het vroegtijdig signaleren en aanpakken van mogelijke radicalisering om escalatie te voorkomen.
Van Buuren, die lid was van de commissie die deze aanpak goedkeurde, legt uit hoe het proces van persoonsgerichte aanpak werkt: 'Het begint met een signaal bij de gemeente over iemand waar zorgen over bestaan. Dat kan komen van de politie, het Openbaar Ministerie, jongerenwerkers of anderen.' Deze signalen worden via een meldpunt verzameld en beoordeeld.
De aanpak ontstond in een periode waarin veel Nederlanders naar Syrië en Irak reisden om daar te vechten, vaak aan de kant van de Islamitische Staat. 'Er was destijds veel zorg over snelle radicalisering binnen Nederland. Daarom werd een integrale aanpak bedacht om tijdig in te grijpen als mensen mogelijk de fout in dreigen te gaan,' aldus Van Buuren.
Met deze persoonsgerichte aanpak hoopt de gemeente Amsterdam extremisme te voorkomen door samen te werken met verschillende partners en snel op signalen in te spelen.
Luister het hele fragment op de website van Argos.