Waarom Rusland steeds vaker in de westerse media verschijnt
De focus van westerse inlichtingendiensten is de laatste jaren verschoven van terrorismebestrijding naar Russische acties, wat heeft geleid tot meer media-aandacht voor Rusland. Ben de Jong, gastonderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten, bespreekt dit bij VRT.
De focus van westerse inlichtingendiensten is de afgelopen jaren verschoven van terrorismebestrijding naar het opsporen van Russische acties. Deze intensieve aandacht heeft ook geleid tot een grotere aanwezigheid van Rusland in de media.
Volgens De Jong is dit geen bewuste strategie van Rusland, maar een keuze van het Westen. 'Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne brengen vooral Amerikaanse en Britse diensten juiste informatie naar buiten over Russische activiteiten, in en buiten Oekraïne,' zegt De Jong. Hij benadrukt dat dit bedoeld is om Russische plannen in de ogen van het publiek te ondermijnen en inzicht te geven in wat er gaande is.
Daarnaast zijn er meerdere Russen gearresteerd in Europa vanwege spionagepraktijken. Volgens De Jong zijn de Russische inlichtingendiensten steeds brutaler geworden: 'We zien dingen gebeuren die tijdens de Koude Oorlog ondenkbaar waren, zoals het saboteren van kabels in de Oostzee en brandbommen in distributiecentra.'
Luister het hele fragment op de website van VRT.