Universiteit Leiden

nl en

Barista Sander Snel: ‘Elke klant verdient het om in het zonnetje gezet te worden’

Driehonderd mensen ziet Sander Snel op een drukke dag bij zijn koffiecounter in het Herta Mohr-gebouw. ‘Het is een sport om van iedereen het favoriete drankje te onthouden.’

Wat wilde je worden als kind?

‘Mijn vader werkte als kok in hotel-restaurant ’t Goude Hooft in Den Haag, waar hij werd opgeleid door Herman den Blijker. Ik vond dat prachtig, dus ik wist van jongs af aan dat ik ook de horeca in wilde. Uiteindelijk is het barista geworden. Mijn broertje is ook aangestoken door mijn vader: die werkt als marketingmanager voor een horecabedrijf. We houden ook allemaal van wijn. Als we in het weekend samen zijn, gaat er vaak een goede fles open. Alleen mijn moeder doet iets anders. Met haar eigen bedrijf helpt ze mensen om af te vallen. Best ironisch tussen drie van die horecagekkies, inderdaad.’

Hoe ben je bij de Universiteit Leiden terechtgekomen?

‘Ik heb eerst lang als barista voor Van der Valk gewerkt, maar ik wilde niet meer in het weekend werken, ook om meer tijd over te houden voor mijn vriendin. Toen ben ik via de Hogeschool Leiden bij de universiteit terechtgekomen. Het afgelopen jaar heb ik bij de UB, de oude UB, het Pieter de la Court en het Gorlaeus gestaan. Inmiddels heb ik in het Herta Mohr mijn eigen counter.’

Het ruikt elke ochtend tussen acht en negen heel lekker in de hal. Dan bak je vast de croissants. Hoe ziet je werkdag er hier uit?

‘Ik begin in de ochtend inderdaad vaak met croissantjes afbakken. Verder is elke dag anders. Ik regel koffiemomenten en lunches, zorg ervoor dat de toko er goed uitziet, dat het schoon is, dat de bestellingen worden bijgehouden, maar ik ben ook een soort receptionist. Als mensen niet weten waar ze moeten zijn, bel ik degene met wie ze een afspraak hebben of ik wijs ze de weg. Ik ben ook de bhv’er van dit pand, dus ik ken alle locaties. Pakketjes neem ik ook aan, trouwens. Voor mij hoort dat allemaal bij het gastheerschap, net als last minute schakelen als er ineens nog een grote lunch- of koffiebestelling binnenkomt en ervoor zorgen dat er genoeg glutenvrije opties zijn.’

Wat is je favoriete product?

‘Mijn koffie. Die moet gewoon goed zijn en ik vind het leuk om figuurtjes te maken in het schuim. Verder is het belangrijk voor me om mensen te verrassen: even aandacht voor ze te hebben, ze even in het zonnetje te zetten. Ik probeer bijvoorbeeld van iedereen de vaste bestelling te onthouden. Mijn fotografische geheugen helpt daar wel bij. Daarnaast wil ik steeds nieuwe producten aanbieden. Dan ga ik bedenken wat ik nog meer met een salade zou kunnen doen, bijvoorbeeld. Binnenkort willen mijn collega Roselijn en ik een ideeënbox neerzetten, dan kan iedereen zijn eigen suggesties doen.’

Heb je ooit een gouden tip gekregen?

‘Het is niet één tip, maar ik ben mijn collega Jhon Pelmelay van de UB heel dankbaar. Hij heeft me geleerd hoe je zelf een toko runt. Mede door hem sta ik nu hier.’

Wat is je favoriete plek in Leiden?

‘Ik ben een horecaman, dus ik kom graag aan de Nieuwe Rijn, met alle terrassen en cafés daar. En De Waag is van mijn favorieten.’

Hoe ziet je ideale weekend eruit?

‘Op zaterdag struin ik vaak over de Leidse markt, even alle kramen af. Zondag is wedstrijddag: ik ben de videoman van een Voorschotens herenteam uit de overgangsklasse. Ik film al hun trainingen en wedstrijden, zodat we daarna kunnen analyseren wat er nog beter kan. We spelen door het hele land, dus soms betekent dat een retourtje Den Haag en soms een ritje naar Groningen. In totaal kost het me zeker zestien uur per week.’

Speel je zelf ook weleens een partijtje?

‘Ik heb zelf ook lang en fanatiek op hoog niveau gehockeyd. Door een enkelblessure gaat dat al een paar jaar niet meer, maar ik moet zeggen dat ik het niet mis. Ik heb mijn draai in het filmen helemaal gevonden. Ik speel nog wel af en toe een potje paddel en ik wil het tennissen weer oppakken. Ga ik het mijn vriendin leren.’

Maak je thuis ook veel speciale koffies?

‘Mijn vriendin lust niet eens koffie! Meestal houd ik het bij een cappuccinootje voor mezelf. Net als veel andere niet-koffiedrinkers houdt mijn vriendin wel van chai latte. Ik doe dan altijd wel mijn best om een echt goede te maken.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.