Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek

Deel je wetenschappelijk nieuws met de wereld via The Conversation

13 februari 2024

Sinds 1 januari 2024 is de Universiteit Leiden aangesloten bij The Conversation, een internationaal not-for-profit nieuwsplatform dat wetenschappelijke kennis ontsluit voor een breed publiek. The Conversation brengt wetenschapsnieuws van aangesloten universiteiten naar buiten en duidt actualiteit en ontwikkelingen in de wereld vanuit jouw wetenschappelijke expertise. De artikelen worden wereldwijd goed gelezen, ook door andere grote nieuwsmedia. Het lidmaatschap geeft jou als wetenschapper daarmee een springplank naar meer internationale pers.

Zelf artikelen pitchen

Leidse wetenschappers worden van harte aangemoedigd om ideeën voor artikelen te pitchen aan The Conversation. Let op, je voorstel moet gaan om:

  • Een artikel voor een breed publiek, geen wetenschappelijk artikel;
  • Een idee voor een artikel dat je zelf wilt schrijven, in samenwerking met een redacteur van The Conversation. Bestaande (nieuws)artikelen en blogs komen niet in aanmerking;

Heb je een idee voor een pitch? Neem contact op met de redacteur van je instituut of faculteit. Je kunt ook terecht bij het team wetenschapscommunicatie van de afdeling Strategische Communicatie & Marketing (SC&M, Jan Joost Aten).

Experts gezocht

Als lid van The Conversation ontvangt de Universiteit Leiden dagelijks verzoeken om wetenschappelijke expertise aan te dragen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen. Deze verzoeken komen binnen bij de communicatieafdelingen van de faculteiten en bij het team wetenschapscommunicatie van SC&M. Mogelijk ontvang je via een van deze kanalen een verzoek om je expertise te delen. Als je interesse en tijd hebt, word je gekoppeld aan een redacteur van The Conversation om een artikel te produceren. Deze artikelen hebben een korte doorlooptijd, van enkele dagen tot een week.

Online trainingen

The Conversation biedt gratis trainingen (in pdf en online video’s) voor alle medewerkers van de universiteit. Deze gaan onder meer in op:

  • Kennismaken met The Conversation;
  • Succesvol artikelen pitchen;
  • Journalistiek schrijven

Bezoek de website van The Conversation voor alle handleidingen en pdf's en de online trainingen. Je krijgt toegang tot de trainingen door een account aan te maken met je universitaire mailadres.

Twee collega's delen hun ervaring: 'Mijn artikel is zestigduizend keer gelezen'

Wil je alvast meer weten over hoe een samenwerking met The Conversation verloopt? Lees dan het interview met Leidse wetenschappers Paul Behrens en Graig Klein. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.