Universiteit Leiden

nl en

Organisatie

Meepraten over de faculteit? Stel je kandidaat voor de faculteitsraad! (26 en 27 maart)

19 maart 2024

Wil je meedenken over de koers van de Faculteit Geesteswetenschappen? Stel je dan op 26 en 27 maart beschikbaar als kandidaat voor de Faculteitsraad. De verkiezingen zijn in april, gelijktijdig met de verkiezingen voor de studentgeleding van de Faculteitsraad en de universitaire verkiezingen.

We zoeken twee medewerkers voor de personeelgeleding die willen meepraten over belangrijke onderwerpen, zoals de onderwijs- en examenregeling (OER), het herkansen van voldoendes, diversiteit, werkdruk en de organisatie van instituten en opleidingen.

Kandidaatstelling

Medewerkers van de Faculteit Geesteswetenschappen (zowel Leiden als Den Haag), kunnen zich op 26 en 27 maart 2024 kandidaatstellen. Vul hiervoor het formulier Kandidaatstelling personenstelsel in. Zorg dat ten minste vijf collega’s jouw kandidaatstelling ondertekenen en stuur het op naar stembureau@hum.leidenuniv.nl. Je kunt het formulier ook printen en invullen. Dan kun je het inleveren bij Marjon Smeets, voorzitter van het stembureau.

Over de Faculteitsraad

De Faculteitsraad is het op één na hoogste medezeggenschapsorgaan binnen de universiteit. De raad fungeert daarmee als de vertegenwoordiger van studenten en personeel, en als klankbord voor het faculteitsbestuur. Meer informatie over wat de Faculteitsraad doet en het antwoord op veelgestelde vragen vind je hier. Medewerkers die in de personeelsgeleding zitten worden voor 0,1fte per jaar vrijgesteld voor hun raadswerkzaamheden.

De zittingstermijn van een raadslid uit de personeelsgeleding is twee jaar beginnende in september van een oneven jaar. De zittingstermijn van een studentlid is één jaar.

Dit is moeilijk aan te geven. Het kost je minimaal 1,5 dag per maand voor vergaderingen en leeswerk. Het kost meer tijd als je je verder wilt verdiepen in onderwerpen die je na aan het hart liggen en je, bijvoorbeeld, wilt overleggen met je “achterban” of zelf onderwerpen op de agenda wilt (laten) zetten.

Medezeggenschapsorganen behartigen het welzijn en de belangen van de medewerkers en studenten. Medezeggenschap is dus belangrijk voor het goed functioneren van de universiteit. Kies je voor actieve participatie in een medezeggenschapsorgaan dan moet je leidinggevende je hiervoor de ruimte geven. Hoe je dit inpast in je takenpakket hoort dan ook in, bijvoorbeeld, je ROG besproken te worden.

Wil je je werk goed doen, dan is het redelijk hiervoor 0,1fte in je takenpakket op te nemen. Overleg hierover wel tijdig vanwege de planning van je andere werkzaamheden.

Formeel is in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) art 9.37 geregeld dat de faculteitsraad voor facultaire zaken hetzelfde instemmings- en adviesrecht heeft als de universiteitsraad voor 'centrale' zaken. Dit is verder uitgewerkt in Hoofdstuk 9 van het Reglement van de Faculteit der Geesteswetenschappen. De onderwerpen die bij de faculteitsraad aan bod komen zijn echter vaak anders dan die in de universiteitsraad, doordat op facultair niveau andere zaken spelen dan op centraal niveau.

De Faculteitsraad heeft het recht uit eigen beweging over alle facultaire aangelegenheden waarvan deze dat wenselijk vindt, advies uit te brengen aan het Faculteitsbestuur; het bestuur is verplicht hierop te reageren. Dit is een goed middel om bijvoorbeeld problemen die "op de werkvloer" of onder grote groepen studenten leven, onder de aandacht van het bestuur te brengen. Natuurlijk bepaal je als raadslid zelf of je je ergens specifiek op wilt richten of ergens in wilt verdiepen, maar je stem geldt natuurlijk voor alle onderwerpen die op de agenda staan.

Je kunt kiezen of je in een bepaald dossier wilt duiken of dat je je allround wilt opstellen. Je kunt je laten leiden door de agenda van de overlegvergaderingen, maar ook zelf punten naar voren brengen.

Natuurlijk heeft dat nut! Een gezonde medezeggenschap is belangrijk voor een gezonde organisatie. Denk mee en stel kritische vragen aan het bestuur. Ga zelf op onderzoek uit en breng nieuwe ideeën naar voren. Signaleer problemen in de organisatie en stip ze aan, zodat het faculteitsbestuur op de hoogte is en er iets aan gedaan kan worden. Bewaak de processen die leiden tot aanpassingen in het onderwijsaanbod. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.