Universiteit Leiden

nl en

Handige tips voor meertalig vergaderen met internationale collega’s

13 september 2024

Werk je in een internationaal team of heb je te maken met internationale collega’s? Dan vergader je misschien regelmatig in het Engels, maar het kan voorkomen dat niet iedereen daar even vertrouwd mee is. Tegelijkertijd zijn internationale collega’s soms nog niet vaardig genoeg in het Nederlands. Meertalig vergaderen biedt een oplossing.

Luistertaal en parallel taalgebruik

Bij meertalig vergaderen kun je allemaal je eigen taal spreken, terwijl je elkaar wel kan verstaan. Met luistertaal kan een Nederlandse vraag dan bijvoorbeeld worden beantwoord in het Engels.

Kies je ervoor om Engels te spreken met je collega’s, ook al is Nederlands je moedertaal? Dan spreken we van parallel taalgebruik. Internationale collega’s kunnen dan sneller reageren en begrijpen wat er gezegd wordt.

Op welke manier je het overleg ook precies voert: door meertalig te vergaderen zorg je voor flexibiliteit en inclusiviteit binnen een projectgroep, team of afdeling.

Tips voor meertalig vergaderen

Als je meertalig vergadert, is het handig om een rustig spreektempo aan te houden en op te passen met spreekwoorden of gezegdes. Lees meer tips voor je volgende overleg met internationale collega’s.

Ben je medezeggenschapslid? Voor niet-Nederlandssprekende medezeggenschappers zijn ondersteunende taalvoorzieningen beschikbaar, zoals een taalbuddy.

Taalvoorzieningen medezeggenschap
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.