Organisatie
Laten we dit nieuwe jaar onze why centraal stellen
Beste collega’s,
We zijn inmiddels bijna twee weken onderweg in het nieuwe jaar. 2025 kwam rustig op gang – misschien zelfs iets langzamer dan normaal. Is dat een effect van onze eerste onderwijsluwe januari? Wie weet. Wat ik wel hoop, is dat jullie een fijne vakantie hebben gehad en de tijd hebben genomen om te doen waar je echt behoefte aan had. Misschien was dat genieten van tijd met familie, de natuur in gaan, iets nieuws leren of gewoon even helemaal niets doen.
Zelf heb ik mijn gedachten laten inspireren door het werk van Simon Sinek, een wereldwijd erkende denker op het gebied van leiderschap en een bron van inspiratie als het gaat om het maken van betekenisvolle impact. In zijn boek It Starts With Why benadrukt hij hoe belangrijk het is om een duidelijke missie en doel te definiëren. Het "waarom" achter wat je doet creëert niet alleen meer betrokkenheid, maar ook vertrouwen en energie.
Laten we dit nieuwe jaar ook bij Psychologie onze why centraal stellen in alles wat we doen. Elk van jullie, of je nu deel uitmaakt van de wetenschappelijke staf of de support staf, heeft een unieke why. Samen vormen we een complex geheel van radartjes die perfect op elkaar zijn afgestemd. En dankzij die samenwerking bereiken we onze gezamenlijke doelen: hoogwaardig onderwijs, grensverleggend onderzoek, patiëntenzorg van topkwaliteit en nog zoveel meer.
Toch, in de drukte van alledag, sta je hier misschien niet altijd bij stil. Of misschien ben je zelfs een beetje vergeten waarom je doet wat je doet. Daarom wil ik jullie uitdagen om dit jaar eens stil te staan bij deze vraag: Wat is jouw why? Het helpt je om niet alleen je eigen rol binnen het instituut, je sectie, afdeling of team te begrijpen, maar ook hoe jouw bijdrage onderdeel is van het grotere geheel.
Laten we ook eerlijk zijn: we bevinden ons in financieel uitdagende tijden. Juist daarom is het belangrijk om onze why scherp voor ogen te houden. In moeilijke momenten helpt het om terug te gaan naar wat ons echt drijft en motiveert. Onze why geeft richting en betekenis aan wat we doen, zelfs als de omstandigheden niet altijd ideaal zijn. Samen kunnen we, door ons hierop te focussen, veerkrachtig blijven en bouwen aan impact – voor onszelf, voor het instituut en voor anderen.
Het project van fAiM, Find Your Why, gaat ons hierbij hopelijk ondersteunen [Nieuwjaarsreceptie 2025: de kracht van diversiteit en samenwerking - Universiteit Leiden]. Heb je daarnaast ideeën over wat fAiM verder zou kunnen oppakken rondom onze cultuur, zoals erkennen en waarderen of open science? Kom dan op 30 januari naar de interactieve fAiM-karavaan! We hebben al grote stappen gezet om een duurzame cultuurverandering te realiseren, maar we zijn er nog niet. Jouw input is daarbij essentieel.
En om af te sluiten met de wijze woorden van Simon Sinek: “The goal is not to be perfect by the end, the goal is to be better today.”
Laten we er samen een jaar van maken waarin onze why centraal staat!
Warme groet,
namens het gehele Instituutsbestuur,
Hanneke