Universiteit Leiden

nl en

Artist in Residence Seki Izuru wil studenten de kracht van Japanse kunst bijbrengen

Voor de achtste keer organiseert Japanstudies het Artist in Residence Programme waarbij Japanse kunstenaars workshops geven aan de Universiteit Leiden. Dit jaar de eer aan Seki Izuru en het traditionele Sumi-e schilderen.

Seki Izuru

“In Japan hebben we een term die niet zo goed vertaalt naar het Engels”, zegt Seki. “Je spreekt het uit als ‘Kokoro’ en het betekent het samengaan van hart, ziel en geest. Dat aspect uit de Japanse kunst wil ik overbrengen op de Nederlandse studenten.” Japanse hoogleraar en kunstenaar Seki Izuru geeft momenteel als ‘Artist in Residence’ van de Universiteit Leiden workshops aan studenten. Seki’s specialiteit is een Japanse kunststijl van precisie en suggestie: sumi-e.

Sumi-e

De Japanse kunstvorm sumi-e is een van Seki’s specialisaties waarover hij doceert op de Tokyo University of the Arts, waar hij al 47 jaar aan verbonden is. Deze traditionele manier van schilderen met inkt zullen de studenten in vijf workshops gaan leren. Seki: “Sumi-e is een stijl waarbij je enkel met één kleur inkt werkt. Je moet dus de illusie van kleur creëren zonder kleur te gebruiken en de balans zien te vinden tussen wat je wel en niet tekent. Suggestie is heel belangrijk.”

Intuïtie

En daarbij gaat het niet per se om hoe goed je iets kunt naschilderen. “Het gaat erom dat je je intuïtie en je gevoel gebruikt”, zegt Seki. “Het doel is om jezelf goed op papier te kunnen overbrengen. Sumi-e schilderen is eigenlijk als een gesprek met jezelf. En omdat je inkt niet kunt overschilderen, heb je een hoop concentratie nodig om daarbij de juiste lijnen te tekenen. Dat is een heel interessant aspect van deze stijl.”

De geschiedenis

Sumi-e schildering door Seki Izuru

Sumi-e schilderingen komen oorspronkelijk uit China, maar vonden in de 14 e eeuw hun weg naar Japan. Hier ontwikkelde de stijl zich op een eigen manier. In Japan wordt geschilderd op absorberend washi papier en de inkt wordt op traditionele manier verkregen door roet van verbrande plantaardige olie te vermengen met lijm. Seki Izuru: “Ik voel een diepe connectie met de materialen die worden gebruikt. Het is onderdeel van de Japanse geschiedenis die generatie op generatie is overgebracht. Ik vind het belangrijk dat die traditie wordt behouden en geef het graag door aan studenten.”

Artist in Residence Programme

Dit is ook de reden waarom organisator van het Artist in Residence Programme en hoogleraar Japanstudies Ivo Smits het Artist in Residence programma een mooie toevoeging vindt. “Wij proberen elk jaar een traditionele Japanse kunstenaar te introduceren bij onze studenten. Zo kunnen we traditionele kunstvormen tastbaarder maken, waardoor de studenten – naast een mooie ervaring - een uniek inzicht krijgen in de Japanse cultuur.” Het Artist in Residence programma wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd. Het werk wat de studenten maken tijdens de workshops wordt vanaf 6 mei tentoongesteld in de East Asian Library.

Lezing van Seki Izuru bijwonen?

Seki Izuru geeft op 21 april een lezing in het Sieboldhuis over de geschiedenis van de sumi-e schilderkunst.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.