Universiteit Leiden versterkt onderzoek naar Afrika
Afrika-Studiecentrum Leiden (ASCL) wordt per 1 januari 2016 onderdeel van de universiteit.
Banden nu formeel
Op woensdag 16 december zullen het Afrika-Studiecentrum en de Universiteit Leiden een overeenkomst ondertekenen over de integratie van het ASCL in de universiteit. Na vele jaren van samenwerking (bijvoorbeeld in de gezamenlijk aangeboden onderzoeksmaster African Studies) worden de banden nu formeel.
Versterking van onderzoek en onderwijs
Universiteit Leiden wil een prominenter Afrika-beleid voeren, waarbij het continent nadrukkelijk onderdeel wordt van de strategie van de universiteit. Het ASCL wil onderdeel worden van een grotere kennisinstelling en onderwijsomgeving. Met alles bij elkaar meer dan 100 Afrika-wetenschappers zal de integratie leiden tot versterking van het onderzoek naar en onderwijs over de economische, sociale, politieke, juridische, culturele en historische dynamiek van het continent en zijn positie in de wereld. Ook de bibliotheek van het ASCL en de Universitaire Bibliotheken Leiden zullen nauwer gaan samenwerken. De Universiteit stelt een aanzienlijk fonds beschikbaar om haar ambities kracht bij te zetten.
Interfacultair instituut
Het ASCL krijgt de status van interfacultair instituut met een bestuursraad waarin de faculteiten Sociale Wetenschappen, Geesteswetenschappen en Rechtsgeleerdheid zijn vertegenwoordigd. Decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen, Wim van den Doel, wordt voorzitter van deze raad. Hoogleraar Ontwikkeling in Afrika, Ton Dietz, blijft directeur van het Afrika-Studiecentrum. De medewerkers (ongeveer 35 fte) komen in dienst van de universiteit. Het ASCL houdt haar huidige huisvesting in de faculteit Sociale Wetenschappen. Het Afrika-Studiecentrum is het enige multidisciplinaire onderzoeksinstituut in Nederland dat zich uitsluitend met Afrika-onderzoek bezighoudt. Het heeft een uitgebreide bibliotheek, een seminarprogramma en een visiting-fellowship-programma.