Ina van Berckelaer-Onnes ontvangt prestigieuze emancipatieprijs
Emeritus hoogleraar Ina van Berckelaer-Onnes neemt op Internationale Vrouwendag de Suffrage Science Award in ontvangst. Deze prestigieuze prijs is een eerbetoon aan vrouwen in de wetenschap en techniek. Het is aanmoediging voor vrouwen in het algemeen om voor de wetenschap te kiezen.
Tijdens een online viering op maandag 8 maart 2021 worden professor Van Berckelaer-Onnes en elf andere laureaten geëerd. Het is bovendien de tiende verjaardag van de regeling. Het Suffrage Science-programma werd namelijk in 2011 opgezet voor vrouwelijke wetenschappers in de levenswetenschappen. Later werden techniek en natuurwetenschappen, wiskunde en informatica hieraan toegevoegd.
Na twee jaar kiezen de winnaars een opvolger om haar prijs aan door te geven. Professor Tiny de Keuster van de Universiteit Gent heeft Van Berckelaer-Onnes gekozen. Doordat de prijzen worden doorgegeven, ontstaat een groeiend internationaal netwerk van inmiddels meer dan 140 vrouwelijke wetenschappers die anderen helpen om succesvol te zijn in wetenschap en techniek.
Over prof. dr. Ina van Berckelaer-Onnes
Ina van Berckelaer-Onnes zette als orthopedagoog en als allereerste hoogleraar Autisme ter wereld haar specialisme vanuit orthopedagogisch perspectief zowel nationaal als internationaal op de agenda. Zij zette de beantwoording van de pedagogische hulpvraag van kinderen en ouders op de kaart. De kracht van de orthopedagoog "ligt in de vertaling van de aangereikte informatie naar pedagogische vraagstellingen en orthopedagogische handelingsadviezen".
Van Berckelaer-Onnes studeerde orthopedagogiek en klinische psychologie aan de Universiteit Leiden. In 1979 promoveerde ze in Utrecht op een proefschrift over opvoedingsproblemen bij vroegkinderlijk autisme. Twaalf jaar later werd ze benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden en in 2001 tot gewoon hoogleraar. Ina van Berckelaer-Onnes werd bij haar emeritaat in juni 2007 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Sindsdien is ze als gastmedewerker aan de universiteit verbonden gebleven.
De Suffrage Science Scheme huldigt vrouwen in de wetenschap voor hun wetenschappelijke prestaties en voor hun vermogen om anderen te inspireren. Het is de bedoeling meer vrouwen aan te moedigen wetenschappelijke vakken te gaan studeren en te blijven studeren.