Antjie Krog dit najaar gastschrijver aan de Universiteit Leiden
De Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog is in het najaar van 2021 de gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Krog werd beroemd met haar dichtbundels en boeken, die vaak zijn geïnspireerd op de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. In haar rol als gastschrijver zal zij onder meer de jaarlijkse Albert Verweylezing houden en colleges geven.
De wereldberoemde auteur Antjie Krog (1952) leeft en werkt in Zuid-Afrika, waar ze onder andere schreef over de waarheids- en verzoeningscommissies in het non-fictieboek Country of My Skull. Maar ook in haar vele dichtbundels spelen de geschiedenis en de meerstemmigheid van haar land een grote rol. Haar veelbekroonde werk is verbluffend: politiek en persoonlijk tegelijk, lyrisch, geestig en ook ernstig. Zonder zich eenvoudigweg iets toe te eigenen, verkent ze hoe ze Afrika zich in haar gedichten en indrukwekkende optredens kan verwoorden.
Lezing en colleges
Krog is de 37e gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de Albert Verweylezing, die Krog op donderdagavond 18 november 2021 zal houden onder de titel: ‘Tempting to write what should/ could not be written’. De lezing is toegankelijk voor alle belangstellenden. De colleges – na aanmelding – eveneens. Voorrang gaat naar studenten, van álle studierichtingen en universiteiten. Onder haar leiding zullen de studenten in het Nederlands, Afrikaans of Engels gaan lezen en schrijven, en onderzoek doen naar dat deel van de werkelijkheid en actualiteit dat zich alleen in literatuur laat uitdrukken: van oude wijsheid en de taal van de vogels, tot armoede en mensenrechtenschendingen.
Over het gastschrijverschap
Het gastschrijverschap is sinds 1985 aan de Leidse universiteit gevestigd. Het is een samenwerkingsverband van de universiteit met NRC Handelsblad, dat de Verweylezing publiceert. Het gastschrijverschap biedt studenten en docenten de mogelijkheid om in aanraking te komen met een schrijver of schrijfster van naam. Iemand die zelf literatuur maakt en die gewend is op een andere manier om zich heen te kijken en te formuleren dan aan de universiteit gebruikelijk is. De duur van het gastschrijverschap is drie maanden per jaar.
Eerdere gastschrijvers
De eerste gastschrijver was Gerard Reve. Daarna volgden onder anderen Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Anna Enquist, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, P.F. Thomése, Joke van Leeuwen, Tom Lanoye en Alfred Schaffer. Afgelopen jaar was Bibi Dumon Tak gastschrijver. Haar Verweylezing, die vanwege corona werd uitgesteld, zal zij houden op woensdag 23 juni aanstaande.
Beeld: Philippe Matsas/ANP
Krog tevens writer in residence aan de UGent
De UGent nam vorig jaar het initiatief om Antjie Krog naar de Lage Landen te halen. De Zuid-Afrikaanse schrijfster wordt daar de eerste gastschrijver. Voortaan zal de Vlaamse universiteit jaarlijks een gastschrijver aanstellen voor een periode van twee maanden.