5 tips voor de Museumnacht Leiden
De Museumnacht op zaterdag 28 mei is een mooie gelegenheid om de bijzondere musea van Leiden te ontdekken. Dertien musea zullen hun deuren openen om bezoekers de kans te geven deze locaties in een ander licht mee te maken.
In tegenstelling tot andere museumnachten in Nederland komt de Leidse Museumnacht tot stand uit een samenwerking van studenten en musea. Onder de koepel van de Stichting Museumnacht Leiden zetten 16 studenten van A.L.S.V. Quintus een nacht neer die voor iedereen toegankelijk is.
'De studenten worden gekoppeld aan een museum, waarmee zij samen een programma neerzetten', vertelt commissielid Joris Oosterbeek, die zelf verantwoordelijk is voor de PR. 'Het is ontzettend leuk. Je organiseert iets voor heel Leiden, en zelfs daarbuiten. Om een evenement van zo'n grote schaal, met zo'n hoge kwaliteit, te kunnen organiseren als student, dat is geweldig.'
Déjà vu
Oosterbeek is erg enthousiast over het programma dit jaar, waarvan het hoofdthema déjà vu is. Hij kijkt zelf vooral uit naar de lezing over het koloniale geheugen van de olifant in Museum Volkenkunde. Ook het optreden van singer-songwriter Melle in de Hortus wordt volgens hem zeker een hoogtepunt.
In de programmering is voor iedereen wat interessants te vinden, vertelt Oosterbeek. 'Je hebt experimenten, lezingen, maar ook optredens, workshops en andere activiteiten. Voor jong en oud is er iets te doen. Dat is de kracht van Museumnacht Leiden.' Hieronder een selectie uit het programma.
Auke Florian werkt zich in de nesten
De vogelnesten van de meerkoet bestaan al lang niet meer alleen uit takjes en riet. Allerlei rotzooi komt erin terecht. Bioloog Auke-Florian Hiemstra onderzoekt de bouwsels van de meerkoet uit de Leidse binnenstad en komt van alles tegen, zoals ruitenwissers, zonnebrillen en cocaïne-envelopjes. Hij vertelt je er alles over tijdens dit flitscollege.
Natuurtrofee of weg ermee?
Heb je een meteoriet of niet? Is het een dinobot or not? Naturalis-experts Hansjorg Ahrends en Alice van Duijn zullen live hun licht schijnen op bijzondere natuurvondsten tijdens de Museumnacht.
Operatiekamer van de toekomst
Altijd al nieuwsgierig geweest hoe het is om chirurg te zijn? Kom nu zelf opereren met de nieuwste medische technologie onder leiding van experts. Samen met onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO) en verschillende bedrijven actief op het gebied van medische technologie, laat CORPUS jou kennis maken met verschillende innovatieve chirurgische technologieën.
Rondleiding Oude Sterrewacht
Ook dit jaar opent de Oude Sterrewacht, de oudste nog bestaande universitaire sterrenwacht van de wereld, weer haar deuren tijdens de Museumnacht. Doe mee met een rondleiding en neem een kijkje binnen in de koepels en misschien zelfs door de telescopen.
The song of Achilles
Achilles kennen we als Griekse superheld uit de epische strijd om Troje. Zijn heldenverhaal is van alle tijden, maar hoe ziet dat eruit vanuit de ogen van zijn vriend en minnaar Patroclus? Duik in de wereld van de bestseller ’The Song of Achilles’ over oorlog, trouw, vriendschap, liefde en verdriet met Achilles-specialisten Tazuko van Berkel en Farida Batenburg (Universiteit Leiden) voor een déjà vu met de dapperste held aller tijden.
Het gehele programma van Museumnacht Leiden is hier te bekijken.
Bannerfoto: Monique Shaw