Leeslijst - Dit waren onze favoriete boeken deze zomer
Heeft u deze zomer ook zoveel gelezen? Wij hebben al heel wat meters gemaakt. Er gaat per slot van rekening niets boven een mooi boek in het zonnetje. In deze leeslijst vindt u onze favoriete boeken van de zomer van 2022. Heeft u nog suggesties? Stuur ons een suggestie op Twitter, Facebook of Instagram.
Heeft u wel eens in de Catalogus van de UBL gezocht naar boeken die niet alleen nuttig zijn, maar ook leuk? Het is het zeker waard. De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft bijvoorbeeld een grote collectie Nederlandse literatuur. Ook in andere collecties vindt u heel wat interessante en mooie fictie, non-fictie, biografieën, poëzie en zelfs fotoboeken en kookboeken. In de lijst hieronder vindt u onze toppers uit de zomer van 2022, maar er is nog veel meer te ontdekken! Zoek zelf in de Catalogus naar uw favoriete auteur, titel of onderwerp en vraag uw boek aan. Nog heel veel leesplezier gewenst!
Jan Luitzen & Mik Schots, 'Nooit iets doen op de normen van een ander': de binnenwereld van Johan Cruijff: 14 waarheden in zijn eigen woorden, 2022.
In 2007 voerden schrijvers Jan Luitzen en Mik Schots een lang gesprek met een van de beste Nederlandse voetballers ooit. Cruijf redeneert op onnavolgbare wijze over Echtelijke Liefde, Motiverende Rancune en Onvervuld Bondscoachschap. Een echte must voor Johan Cruijffliefhebbers en amateur-voetbalfilosofen.
Christiaan Weijts, Zeven mijlen langs de limes, 2022.
Christiaan Weijts maakt in dit essay een wandeling van Katwijk naar Leiden langs de voormalige noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Hij haalt daarbij herinneringen op aan zijn eigen jeugd in Leiden. Het essay werd geschreven in het kader van de Week van de Klassieken.
Fernanda Pirie, Rule of laws: a 4,000-year quest to order the world, 2021.
Heersers hebben altijd wetten gebruikt om orde te houden. Maar wetten waren niet alleen instrumenten van macht en sociale controle. Ze boden gewone mensen ook een manier om uitdrukking te geven aan hun uiteenlopende visies op een betere wereld, om gerechtigheid tot stand te brengen, onderdrukking te bestrijden en orde te scheppen in chaos. In The Rule of Laws traceert Fernanda Pirie, professor rechtsantropologie bij de University of Oxford, de ontwikkeling van de Chinese, Indiase, Romeinse en Islamitische rechtssystemen en de invloed van die systemen op de wereld van vandaag.
James Kerwin, Fabrica: a journey into decay, 2021.
In dit prachtige fotoboek is werk te zien van James Kerwin. Deze fotograaf bezocht verlaten plekken in Europa, waar hij de verwaarlozing van vervallen woonhuizen, verlaten kastelen, voormalige elektriciteitscentrales en zelfs hele steden, zoals Pripyat bij Tsjernobyl vastlegde. In zijn fotografie legt Kerwin de schoonheid van verlaten plekken vast waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Tekst in het boek werd verzorgd door Thijs Lenssen en de vertaling kwam van Ben Schoonbeek. Het boek wordt ingeleid door Peter Post en Paloma García Garbí.
Andrew Pettegree and Arthur Der Weduwen, The library: a fragile history, 2021.
Het idee van wat een bibliotheek is blijkt door de eeuwen behoorlijk stabiel geweest. Bibliotheken als gebouw en collectie zijn daarentegen een stuk kwetsbaarder en kunnen binnen een tiental jaren of zelfs in enkele dagen verdwijnen. In The Library: a fragile history verkennen Pettegree en Der Weduwen de geschiedenis van de bibliotheek, van de beroemde Bibliotheek van Alexandrie tot moderne openbare internetbibliotheken. Onderweg laten ze ons kennismaken met de antiquaren en filantropen die 's werelds grote collecties hebben vormgegeven, traceren ze de opkomst en ondergang van literaire smaken en genres, en onthullen ze grote misdaden die zijn begaan in de jacht op zeldzame en waardevolle manuscripten.
Edith Hall, Aristotle's way: how ancient wisdom can change your life, 2020.
Tien praktische en universele lessen voor het vinden van levensgeluk door Edith Hall, Professor Klassieke Literatuur bij King’s College London. Volgens Aristoteles gaat geluk niet over welzijn, maar over een blijvende staat van tevredenheid, die het uiteindelijke doel van het menselijk leven zou moeten zijn. We worden gelukkig door een doel te vinden, ons potentieel te realiseren, en zo de beste versie van onszelf te worden. Maar het belangrijkste is dat Aristoteles begreep dat geluk voor de overgrote meerderheid van ons beschikbaar is, maar alleen als we besluiten ons in te zetten voor het creëren ervan - en hij gaf zelf het goede voorbeeld.
Bill Finger & Bob Kane, Batman, the Golden Age omnibus, 2015
Begeef je terug naar je jeugdjaren met deze dubbeldikke uitgave vol originele stripverhalen uit de eerste publicatiejaren van Batman. Deze originele strips uit Detective Comics en Batman verhalen hoe de Dark Knight, geholpen door Robin en Commisioner Gordon de strijd aangaat tegen Professor Hugo Strange, The Joker en Catwomen.
Mariska van Sprundel, Running Smart: How Science Can Improve Your Endurance and Performance, 2021.
Zomaar wat ideeën rondom hardlopen: de juiste soort schoen voorkomt blessures - of eigenlijk kun je het beste op blote voeten lopen; je loopt beter op een vetrijk dieet - en ook door koolhydraten te laden vóór een wedstrijd; hardlopen geneest depressies, maar kan ook het kraakbeen in je knie kapotmaken. Weet jij nog wat je moet geloven? Wetenschapsjournalist en hardloopster Mariska van Sprundel duikt in de wetenschap achter bovenstaande en andere veronderstellingen rondom hardlopen zodat jij straks gemakkelijker kilometers kan maken.
Zachary R. Goldsmith, Fanaticism. A Political Philosophical History, 2022.
Dit boek beschrijft de verandering van het begrip fanatisme van een voornamelijk religieus naar een politiek concept. Goldsmith duikt in de lange geschiedenis van het fanatisme en beschrijft in detail de verandering van denken over fanatisme in de tijd rond de Franse Revolutie. Goldsmith's politiek-filosofische geschiedenis biedt ons een argument en een waarschuwing tegen het fanatisme zelf. Hij pleit dat fanatisme antidemocratisch, onliberaal, antipolitiek, en nooit noodzakelijk is.
David Hone, How Fast did T.Rex Run?, 2022
David Hone beschrijft hoe recent onderzoek in de paleontologie verklaart hoe dinosauriërs met elkaar communiceerden en paarden, welke kleur hun huid had, welke migratiepatronen zij hadden en hoe ze zijn uitgestorven. Hone bespreekt de geschiedenis van wat paleontologen in het verleden dachten, de nieuwe inzichten die we vergaren uit recente fossiele vondsten en de nieuwste technologieën en de hiaten in onze huidige kennis.
Lorraine Daston, Rules, Rules, A Short History of What We Live By, 2022.
Daston onderzoekt de geschiedenis van regels in de westerse traditie en toont aan dat hoewel de inhoud van regels duizelingwekkend divers is, de vormen die ze aannemen verrassend eenduidig en langlevend zijn.
ed. Rachel Laudan, Mary Sia’s Classic Chinese Cookbook, 2021.
Verras je smaakpapillen met een van de 300 recepten uit dit oorspronkelijk in 1956 gepubliceerde kookboek. De teksten werden door Rachel Laudan bijgewerkt naar modern Engels en Laudan gaf haar eigen draai aan het boek door alternatieven te bieden voor ingrediënten die hier niet zomaar in de supermarkt liggen.
Norbert Sachser & Ruby Bilger, Much like us: what science reveals about the thoughts, feelings, and behaviour of animals, 2022.
Norbert Sachser, hoogleraar zoölogie aan de Universiteit van Münster, presenteert fascinerende inzichten over het innerlijke leven van dieren en onthult wat we momenteel weten over hun gedachten, gevoelens en gedrag. Hij legt uit hoe honden empathie tonen, waarom chimpansees oorlog voeren en hoe kraaien en raven gereedschap maken om voedsel te vangen. Hoe beter je kijkt, hoe menselijker onze behaarde, gevederde en geschubde vrienden worden.