Universiteit Leiden

nl en

Brandende breinvragen van jongeren gebundeld in nieuwe onderzoeksagenda

Tijdens ExpeditieNEXT in Middelburg overhandigden NeurolabNL-jongeren, samen met onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit, een unieke onderzoeksagenda aan NWO-voorzitter Marcel Levi. Daarin delen jongeren wat zij het liefst over zichzelf en het brein willen leren.

'Wat voor effect heeft schermtijd op het brein? Zijn je hersenen ooit uitontwikkeld? En hoe zien onze hersenen er over honderd jaar uit?' Het zijn vragen waar jongeren graag antwoord op zouden willen. De onderzoeksagenda waarin ze zijn verzameld is een schatkist aan inspiratie voor wetenschappers. 

Eveline Crone ontving Marcel Levi, voorzitter van de NWO, in het kraampje van haar lab waar onderzoekers en de jongeren samen kwamen om de onderzoeksagenda te overhandigen. Levi reageert enthousiast: 'Ik vind het heel leuk dat jullie de agenda samen met jongeren hebben gemaakt, want dat betekent dat de doelgroep waar het onderzoek voor bestemd is al heel vroeg in het proces input kon geven. We gaan bij NWO graag kijken of we meer te kunnen doen met wat er in de agenda voorgesteld wordt.' 

Benieuwd?

De onderzoeksagenda is te downloaden als inspiratie voor alle jeugdonderzoekers in Nederland.

Samenwerking voor en met jongeren

De agenda is tot stand gekomen door een samenwerking tussen acht Nederlandse universiteiten en verschillende maatschappelijke partners, zoals MBO’s, Nederlands Jeugdinstituut, anti-pestprogramma KiVa, en meerdere basisscholen en middelbare scholen. Samen zetten ze zich via NeurolabNL in om de leefwereld van jongeren te verbeteren, voor én met jongeren. 

Wat jongeren belangrijk vinden

Kiki Zanolie, hoogbegaafdheidsonderzoeker aan de Universiteit Leiden: 'Het was geweldig om via gesprekken met jongeren meer te weten te komen over wat zij belangrijke vragen vinden voor hun toekomst.' Ook onderzoeker Marieke Bos, hersenonderzoeker en gespecialiseerd in angst en depressie, was bij de overhandiging aanwezig: 'Het is heel belangrijk dat we het gesprek hebben met jongeren over mentale gezondheid. In ons onderzoek naar hersenontwikkeling bij jongeren ontdekten we dat 16% van de jongeren depressieve gevoelens krijgt en dat hun hersenontwikkeling versneld verloopt. Ik ben heel blij te zien dat jongeren deze onderwerpen graag terugzien in wetenschappelijk onderzoek.' 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.