Samen sterk binnen het Leiden Research Support Network
Het speelveld van de wetenschap wordt steeds complexer en dat maakt een sterk netwerk van onderzoeksondersteuners cruciaal. Ruim 100 research support professionals leerden elkaar (nog beter) kennen, wisselden kennis uit en deden inspiratie op tijdens de derde Leiden Research Support Conference in PLNT.
Het is belangijker dan ooit om als onderzoeksondersteuners met elkaar in contact te komen en kennis en ervaring uit te wisselen, zegt LRS-programmamanager Dennis Janssen tijdens de opening van de conferentie. De wereld waarbinnen wetenschappers werken wordt immers steeds competitiever. Onderzoeksbudgetten zijn beperkt en wetgevers, regelgevers en financiers stellen strenge en vaak complexe eisen. ‘Door samen te werken, kunnen we de lasten verdelen en hoeven we niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Laten we van elkaar leren en elkaar inspireren.’
Het thema van de openingssessie is ‘Leiden Research Support Network: de weg vooruit’. Want, vertelt Janssen, hoewel het Leiden Research Support programma dit jaar eindigt, gaat het netwerk verder. De onderwerpen van de workshops lichten een aantal uitdagingen van de komende jaren uit, zoals de ondersteuning bij interdisciplinaire onderzoeksprojecten en beursaanvragen en de ondersteuning van Open Science. ‘Een ander belangrijk onderwerp wordt de erkenning van onderzoeksondersteuning als vakgebied, met daarbij de ontwikkeling van persoonlijke en professionele vaardigheden’, zegt Janssen. ‘Ik hoop vandaag meer te leren over wat jullie hiervoor nodig hebben.’
Nog zichtbaarder
Die input mogen de research support professionals meteen geven. Uitgerust met post-its en stiften lopen ze in groepjes langs flipovervellen waarop vragen staan als: hoe moet het netwerk er over vijf jaar uit zien? Welke uitdagingen verwacht je de komende jaren? En ook: waarover ben je nu al tevreden?
Over het antwoord op die laatste vraag bestaat geen twijfel. ‘Samen sterk’ prijkt er binnen enkele minuten in grote oranje hoofdletters op het papier. Eromheen hangen felgekleurde post-its met lovende woorden. Het netwerk maakt verbindingen mogelijk, mede-ondersteuners zijn kundig en behulpzaam en er is altijd iemand bij wie je terechtkunt met vragen.
Tegelijkertijd zien de netwerkleden ruimte voor verbetering. Zo mogen er nóg meer verbindingen en nieuwe leden komen, blijkt uit antwoorden op de andere vragen. Tijdgebrek blijft voor veel ondersteuners een issue. En het netwerk moet zichtbaarder worden. ‘Lang niet alle collega’s weten nu dat het Leiden Research Support Network bestaat’, licht een van de leden toe. ‘Voor nieuwe medewerkers verschilt het bovendien per faculteit hoe duidelijk de informatie is die je erover krijgt.’ En dan is er nog de uitdaging om alles wat er nu al goed gaat, te behouden. ‘We zijn bijvoorbeeld ontzettend blij met onze community managers’, zegt een ondersteuner. ‘Dat soort trekkers heb je binnen zo’n netwerk hard nodig. Dus wat er ook gebeurt: zij moeten blijven.’
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Leiden Research Support Network en de toekomstige evenementen, of wil je je aanmelden als lid? Stuur dan een bericht naar: lrs@bb.leidenuniv.nl.
Wat nemen deelnemers mee van de conferentie?
Anna Coyajee-van Rietschoten
Senior Grant Advisor
‘Het leuke aan het netwerk vind ik dat er steeds weer nieuwe mensen bijkomen, maar dat het ook echt de moeite loont om al langere tijd mee te draaien. Elke nieuwe activiteit of bijeenkomst heeft een meerwaarde, omdat je kennelijk weer open stond voor een volgende stap. Je spreekt hier ook mensen die je in het normale dagelijkse werk niet zo snel tegenkomt. Daar kan ik blij van worden.
Een workshop die ik vandaag heb bijgewoond ging over interdisciplinaire samenwerking binnen de universiteit. In groepjes kregen we de opdracht om na te denken over low-hanging fruits: met welke kleine stappen kunnen we onze interdisciplinaire samenwerking verder vooruithelpen? Een van onze suggesties was om te verkennen of we onze PhD studenten en postdocs al kunnen stimuleren om interdisciplinair te denken. En twee andere collega’s vertelden dat ze vanuit hun onderzoeksinstituut onlangs een presentatie hadden gegeven aan hun wetenschappers over de financieringsmogelijkheden van interdisciplinair samenwerken. Vaak denk je dan: “wat interessant, wat zouden ze allemaal verteld hebben? Dat zou voor andere subsidieadviseurs ook goed zijn om te doen.” Omdat we op deze conferentie zo hard werken aan community building en ervaringen delen, durfde ik toch te vragen of ze hun slides zouden willen delen om het er eens over te hebben. Zo leverde de workshop meteen een leuk voorbeeld van knowledge sharing op.’
Jimmy Mans
Beleidsmedewerker onderzoek bij de faculteit Archeologie
‘Het is goed dat er zoveel kennis in dit netwerk zit. De ontmoetingen met andere research support collega’s doen je beseffen dat je geen eiland bent, ook al voelt dat als kleine faculteit soms wel een beetje zo. Maar je hoeft het niet allemaal alleen te doen en dat is een fijne gedachte. Ik werk nog geen jaar in deze functie, dus ik leer veel door hier vandaag te zijn – niet alleen qua kennis, maar ook over waarvoor ik precies bij wie kan aankloppen. Dat is echt heel nuttig.’
Een van de workshops die ik vandaag heb bijgewoond ging over onderzoeksondersteuning en Open Science. Het fijne was dat we heel praktisch te werk gingen, met duidelijke cases en concrete vragen over hoe we als support professional met die cases om zouden gaan. Hierdoor merkte je ook weer meteen hoe groot en gevarieerd het onderwerp is: zo ging de ene case over patenten en medicijnonderzoek en de andere over historische manuscripten en hun transcripties en vertalingen. Ik denk dat we onze wetenschappers als research support professionals veel kunnen bieden op het gebied van Open Access en Open Science, maar dat dit ook veel van ons vergt. De spelregels en eisen die worden gesteld ontwikkelen zich snel. Het is soms haast een bewegend doelwit: je moet dus echt goed begrijpen hoe alles in elkaar zit.
Tessa de Roo
Digital scholarship librarian
‘In mijn werk heb ik veel te maken met onderzoekers en iets minder met andere collega’s van research support buiten mijn team. Het leek me dus nuttig om die banden hier vandaag te versterken. Gelukkig heb ik veel leuke gesprekken gevoerd, dus: missie geslaagd!
Het was interessant om tijdens de workshop ‘Happiness at work’ na te denken over hoe ik mijn eigen werkgeluk kan vergroten. Voor mij zijn sociale vaardigheden cruciaal. Ik moet veel met mensen kunnen omgaan en praten, dat is echt een groot onderdeel van mijn werk. En ik realiseerde me dat predictability voor mij ook belangrijk is, oftewel weten wat eraan komt. Als elke week steeds anders is, kan dat even leuk zijn, maar op een gegeven moment zoek ik in mijn werk toch wat meer ritme en stabiliteit.
Omdat research support nu nog niet echt wordt erkend als een eigen vakgebied kun je als onderzoeksondersteuner soms wat vereenzamen. Het helpt dan enorm om via het research support netwerk te leren dat anderen met hetzelfde bezig zijn als jij, of om te weten dat zij je kunnen helpen als je ergens niet uitkomt. En ook de sociale kant van het netwerk is fijn. Je werkt natuurlijk deels om praktische redenen en om geld te verdienen, maar het gaat er uiteindelijk toch ook om dat je iets leuks doet met fijne collega’s.’
Over het Leiden Research Support Network
Het Leiden Research Support Network is het netwerk voor research support professionals binnen de Universiteit Leiden. Binnen de communities weten research support professionals elkaar beter te vinden, vindt er kennis- en expertise uitwisseling plaats en kan snel en efficiënt worden samengewerkt aan het beantwoorden van (complexe) vragen van onderzoekers. Elke community heeft een communitymanager die de groep faciliteert en kennisuitwisseling bevordert. Het netwerk groeit nog steeds en er worden nieuwe communities gevormd.
Tekst: Evelien Flink
Foto's: Monique Shaw