Nieuwe hoogleraar Suzan Verberne wil grote taalmodellen en zoekmachines dichter tot elkaar brengen
Suzan Verberne is per 1 oktober aangesteld als hoogleraar Natural Language Processing aan het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). Verberne is sinds 2017 verbonden aan het LIACS als groepsleider van de Text Mining and Retrieval groep.
Natural Language Processing (NLP) is het gebied van kunstmatige intelligentie dat erop gericht is om computers menselijke taal te laten begrijpen, te interpreteren en te genereren op een manier die zinvol en contextueel relevant is. NLP heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen door de ontwikkeling van grote taalmodellen, waarvan chatGPT het bekendste voorbeeld is. Deze taalmodellen kunnen vloeiende teksten genereren en brengen allerlei mogelijkheden en uitdagingen met zich mee in onderzoek en de praktijk.
De toekomst van AI
Verbernes onderzoek richt zich vooral op het vinden van informatie in grote tekstcollecties. Ze werkt met haar groep aan methoden om zoekmachines te verbeteren, maar ook aan meer specialistische ‘text mining'-methoden. Denk aan het ontdekken van bijwerkingen die genoemd worden door kankerpatiënten op discussiefora, of het vinden van de juiste antwoorden op juridische vragen. Haar expertise omvat het grensvlak van NLP en machine learning, gebieden die van cruciaal belang zijn voor het vormgeven van toekomstige AI-technologieën.
Praktische toepassingen
Verberne speelde een belangrijke rol in verschillende baanbrekende projecten gedurende haar carrière. Ze ontwikkelde innovatieve algoritmen voor het ontsluiten van informatie in allerlei verschillende domeinen, van archeologie tot gezondheidszorg en van juridische teksten tot berichten op Facebook. Ze werkt actief samen met onderzoekers in andere vakgebieden, bijvoorbeeld in projecten over het herkennen van diverse meningen in nieuwsberichten, het analyseren van berichtgeving over het bevolkingsonderzoek kanker, en het identificeren van relaties tussen patenten en wetenschappelijk onderzoek.
Toekomstige uitdagingen
‘Grote taalmodellen zoals chatGPT worden inmiddels door vrijwel iedereen gebruikt voor allerlei verschillende doeleinden: als schrijfhulp, programmeerhulp, creatieve assistent, en om informatie te zoeken en te interpreteren’, aldus Verberne. “Het is daarom belangrijk om onderzoek te doen naar deze modellen: hoe kunnen we zorgen dat de tekst die ze produceren feitelijk correct is en geen kwalijke uitingen bevat? Hoe kunnen we betrouwbare en transparante chatbots bouwen met grote taalmodellen, en hoe kunnen we ze aanpassen naar specifieke gebieden zonder grote hoeveelheden computerkracht te gebruiken? Dit zijn belangrijke vragen in het huidige onderzoek van mijn groep.’